Бивш руски посланик у нас е получил българско гражданство

OFFNews 04 февруари 2024 в 09:50 9425 10

Кристина Петкова

Снимка dsb.bg

Кристина Петкова

Бившият руски посланик у нас е получил българско гражданство след края на мандата си. Основанието – развитие на обществено-икономическите отношения между България и Русия.

Това разкри депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" и зам.-председател на ДСБ Кристина Петкова пред Нова ТВ. 

Петкова допълни, че впоследствие, заради това, че единият родител има българско гражданство, такова получава и синът на дипломата. Не стана ясно дали това е Анатолий Макаров, който беше посланик на Русия у нас между 2016 г. и 2021 г. По информация на в. "Сега" става дума за Анатолий Потапов, който беше посланик в София в периода 2004 - 2008 г. Съпругата му Татяна Николаевна Потапова също вече е българка.

По думите ѝ вратичка в закона позволява проникване на руско влияние в България. "Чужденци получават българско гражданство заради спортни заслуги. Колко са обаче те – ресорното Министерство на младежта и спорта не знае", обясни Кристина Петкова.

Депутатът припомни, че има случаи на руски граждани с българско гражданство, за които няма никакви данни да са свързани със спорта изобщо. В мотивировката им пише, че са служители на руския "Лукойл". Впоследствие единият става изпълнителен директор и пълномощник на Лукойл-България, а другият – член на борда на "Петрол" АД.

"По този начин тези лица, нямащи нищо общо със спорта, получават българско гражданство", даде пример тя и посочи, че няма данни тези мъже да играят баскетбол, както се твърди.

Разпоредба, която България да ползва за целите на развитието - в спорт, в култура, в наука, в технология, е била използвана като параван за придобиване на българско гражданство.

Според Петкова това е пробив в националната ни сигурност, който се случва със съдействието на ДАНС.

Народният представител от ПП-ДБ коментира и информацията, че лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ще стане председател на парламента при ротацията през март. Петкова потвърди, че името на Атанасов е сред обсъжданите за поста.

За смяната на министри тя обясни, че би се зарадвала, ако не види Калин Стоянов като вътрешен министър след ротацията. Това обаче е малко вероятно. Както още преди месеци стана ясно, ГЕРБ и ДПС държат на оставането му в Министерския съвет. Вицепремиерът Мария Габриел пък нееднократно е заставала в подкрепа на Стоянов и го определя, като един от хората, работили активно за напредъка на страната по отношение на Шенген.

Кристина Петкова заяви и че все още не е решено дали "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" ще имат общи листи за евроизборите. Нагласите обаче били това да се случи. По информация на OFFNews е почти сигурно, че двете формации ще се явят заедно на изборите през юни. Никола Минчев ще бъде водачът на листата, след като отстъпи мястото си на ротационен председател на парламента на председателя на ДСБ Атанас Атанасов. 

Народният представител каза още, че президентът Румен Радев никога не е държал като обединител на нацията.

"Не е моят президент. Той използва президентската институция, за да позиционира себе си политически. Това е недостойно", коментира Кристина Петкова.

Тя направи паралел с президента Георги Първанов и създадената от него партия АБВ: "Видяхме потенциала. Предполагам и тук ще се случи същото нещо".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3251

10

динозавър

04.02 2024 в 18:02

Следващият е Путин. Ще може спокойно да ходи по запада без страх от арест.

2000

9

qjh82209

04.02 2024 в 17:17

Я да си събират сметта тоя олигофрени и да си прибират вересиите

625

8

1215

04.02 2024 в 16:10

Нали сме вражеска страна!!Какво гражданство търсят тук изродите?Или ги очаква наказателен лагер на 74 -ти паралел в Сибир.

-480

7

Октим

04.02 2024 в 12:51

То да беше само този посланик ... Никой си няма представа колко блатна гад се е намърдала на българска територия, а какво са целите им ... междувременно знаят дори и врабчетата по дърветата! Но така е там, където дори и българските националисти работят САМО в полза на руската кочина!

3714

6

GB

04.02 2024 в 12:12

Руснаците така действат.
Първо си "купуват" гражданство, после изискват да имат представителство, после вкарват вежливи зелени човечета и оръжия, бунтуват "местното" руско население и ... казват " избиват руснаците, геноцид, няма да нахлуваме."
Нататък, виждаме и знаем.

1000

5

PaulPierce

04.02 2024 в 11:10

Между другото сестрата на Резидентът е омъжена за съветски гражданин, син на генерал от Червената армия. На какъв език си говорят примерно на Бъдни Вечер като разпределят българските паспорти? Влизането в Шенген и Еврозона ли обсъждат или чий е Крим?

788

4

jorj

04.02 2024 в 11:02

Отнемане на българското гражданство, ЧЕМОДАН, самольот и путин и път към КОЧИНАТА! Иначе няма управия в България.

3000

3

Sunshine

04.02 2024 в 10:34

Вече не бих се учудил, ако един ден се окаже, че и любимият българските россоидиотен вПутен е получил български паспорт... заедно с каракачанското куче.

135

2

Far Rider

04.02 2024 в 10:25

България е раздала над 10000 паспорта на руснаци за последните 2 години! Ето истинската причина за искането да влезем в Шенген: за да могат руските олигарси и шпиони да пътуват безпроблемно!

1000

1

PaulPierce

04.02 2024 в 10:22

Дайте списък на тези "спортисти" и другарят Радев да обясни защо им е дал гражданство
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика