Бивш консул в Одрин: Присъдата на арестуваните в Турция българи е прочетена

OFFNews 30 ноември 2017 в 09:37 3894 1

Това, което за Турция са терористи и трафиканти на хора, за останалия свят може да са просто противници на режима на Реджеп Ердоган, които са помагали на други преследвани граждани да напуснат страната.

Така бившият ни консул в Одрин Георги Димов коментира в интервю за bTV случая с тримата арестувани българи, за които Анкара твърди, че са свързани с организацията на духовника Фетхуллах Гюлен.

Сънародниците ни бяха задържани на 17 ноември по подозрение, че са взели пари, за да помогнат на бегълци от режима на Ердоган да преминат границата. Междувременно се разбра, че общо 11 наши сънародници са в затворите в Одрин с обвинения за трафик на мигранти и съзнателно подпомагане на престъпна организация, припомня bTV.

Под „нелегален трафик” у нас разбираме икономически имигранти. Там се влага друг смисъл – потенциални политически емигранти, които бягат от режима, обясни Георги Димов. Второто – „подпомагане на престъпна организация”, но не се уточнява, че става дума за гюленисти, които за Турция са терористи, а в целия останал свят не са”, разтълкува Димов официалното съобщение на Външно министерство.

Според него нашите служби са реагирали „малко като след дъжд качулка и некомпетентно”. Заради извънредното положение Турция не спазва консулската спогодба, според която трябва да уведоми България 48 часа след ареста. Това е станало чак на петия ден, като е можело да се забави и още. „Това не е благодарение на нашия премиер, а благодарение на медиите, които се разшумяха за случая”, подчерта дипломатът.

По думите му последните трима арестувани са в закрит затвор от тип F: „Творение турско, затвор с висока степен на сигурност, при тях има обща сетивна и социална изолация, това е нещо като карцер”. В такива условия се държат обвинени в престъпление против държавата и тероризъм.

"Присъдата им е прочетена”, е прогнозата на Димов за изхода от процеса. По закон присъдата може да е до 20 години затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

1

theprofet

30.11 2017 в 11:00

Какво значение има на кого са помагали да премине нелегално?!? Ако ще и Господ да се прекарали през границата нелегално, те са си каналджии и са за затвора!!! Точка.