Бюрото за защита може да бъде преместено в правосъдното министерство още следващата седмица

Йорданка Веселинова 02 септември 2021 в 13:06 1508 0

На извънредно заседание днес парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси прие общ законопроект на гласуваните на първо четене законопроекти за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

В пренарна зала пък беше съкратен и срокът между двете четения на до три дни, което означава, че Бюрото за защита може да бъде преместено от Иван Гешев при Янаки Стоилов през още следващата седмица.

Предложението беше направено от Николай Хаджигенов и беше подкрепено от 115 депутати. С "против" гласуваха от ГЕРБ и ДПС.

Вчера в пленарна зала депутатите решиха да преместят Бюрото за защита на свидетелите към Министерството на правосъдието. Преди второ четене законопроектът трябва да бъде обединен в парламентарната комисия. Това беше и причината искането на един от вносителите - Николай Хаджигенов от ИБГНИ, за намаляване на срока между две четения до три дни да не бъде прието.

Другите вносители на законопроекти са Христо Иванов от ДБ и Андрей Михайлов от ИТН.

Основна разлика между трите законопроекта е дали Бюрото да се обособи като специализиран отдел в Министерството на правосъдието (предложението на ИТН и ДБ), или то да се контролира както от министерството, така и от Главна дирекция "Охрана" (ИБГНИ).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!