Правната комисия реши Бюрото по защита да се премести в Министерството на правосъдието

Против преместването на Бюрото гласуваха ГЕРБ и ДПС

Елена Николова 31 август 2021 в 17:49 2499 0

Снимка parliament.bg

Комисията по конституционни и правни въпроси прие на първо четене внесените 3 законопроекта от ДБ, ИБГНИ и ИТН за допълнение и изменение на Закона за лицата, застрашени във връзка с наказателното производство. С това решение Бюрото по защита на свидетелите ще бъде преместено към Министерство на правосъдието, а част от сегашните правомощия на главния прокурор ще бъдат прекратени.

Законопроектите не подкрепиха ГЕРБ и ДПС. Становище против изказаха и от Прокуратурата. Законопроектите подкрепиха ДБ, ИТН, ИБГНИ и БСП.

От името на ИБГНИ като мотив „за“ Меглена Гунчева посочи необходимимостта да се преодолее неконституциоността на мястото на Бюрото по защита. По думите й настоящите разпоредби дават функции на главния прокурор, които нарушават принципите на правовата държава, съдебната власт и разделението на властите.

„И трите законопроекта са така съставени, че преодоляват противоконституционността на досега действащите разпоредби. ИБГНИ ще подкрепи“, каза още тя.

Министерството на правосъдието е естественото институционално място, в което Бюрото по защита да разгърне функциите си. Ще подкрепим и трите законопроекта, каза депутатът от ДБ Атанас Славов.

За разлика от законопроекта на ДБ, в този на ИТН Бюрото се предвижда да бъде отделен отдел, а не част от ГДО. Никой не желае унищожаването на Бюрото. Дейността му е изключително важна за самото съдопроизводство. Тя не е стратегическа за държавата, а за самите защитени свидетели, каза депутатът от ИТН и председател на правната комисия Андрей Михайлов.

От ДПС обаче смятат, че „мястото на Бюрото е в Прокуратурата“. Ако трите законопроекта бъдат приети, ДПС ще внесе текстове, които предлагат ограничаване на сегашните правомощия на Бюрото.

Според ГЕРБ така предложените законопроекти ще нарушат ефективността на оперативните и временните интервенции по предоставянето на защита на защитените лица.

Освен това смятаме, че не се дублират функциите на Бюрото по защита с тези на МВР и Министерството на правосъдието, заяви Анна Александрова от ГЕРБ.

Становище "против" има и Прокуратурата. Механичното преместване ще доведе до повече негативи - загуба на кадрови състав, ще се отрази негативно на лицата, които в момента се намират в програмата по защита, смята зам. главният прокурор Даниела Машева.

Намаляването на защитените лица в момента в програмата не може да означава, че ефективността на Бюрото е намаляла, каза още Машева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !