Quantcast

БАН иска декриминализиране на индустриалния коноп

Ивайло Анев Последна промяна на 10 февруари 2016 в 18:50 15663 10

Българската академия на науките (БАН) подкрепя промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества, касаещи легализирането на индустриалния коноп.

Това се посочва в писмо на академията, изпратено до председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, председателя на комисията по земеделието и храните Румен Христов, здравния министър Петър Москов и министъра на земеделието Десислава Танева.

В писмото от БАН изразяват пълната си подкрепа на промените, внесени в парламента от Българската асоциация за индустриален коноп (БАИК). От асоциацията предлагат легализиране, за да се стандартизират технологии за преработката и добиване на ценни вещества от растителната маса на индустриалния коноп - с цел създаване на легални крайни продукти и суровини без наличието на психоактивното вещество тетрахидроканабинол (ТХК).

От БАН цитират и становище на учени от Института по органична химия с Център по фитохимия: „Той съдържа под 0,2 тегловни процента тетрахидроканабинол и следователно самото растение не може да се използва за наркотични приложения. Нещо повече, изолирането на минималните количества психоактивно вещество тетрахидроканабинол, намиращо се в цветната и листна маса на индустриалния коноп (под 0.2%) с цел добиване на наркотично вещество е трудно и икономически неизгодно", пишат учените.

Според тях заради това всички опасения и аргументи против култивирането и преработката на индустриалния коноп са несъстоятелни и дори вредни.

"Вредни са защото България се лишава от поминък за земеделски и индустриални производители", категорични са от института.

По думите им в редица страни-членки на ЕС като Австрия, Германия, Дания, Чехия има уредени законови регламенти, позволяващи култивиране и преработка на растения от вида на конопа със съдържание под 0.2 тегловни процента тетрахидроканабинол и извличане на полезните и непсихоактивни канабиноиди.

Според БАН легализирането на индустриалния коноп ще мотивира и насърчи развитието на земеделието и преработвателната индустрия у нас.

Репортер на OFFNews се свърза с председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, който защити идеята. Според него много млади производители страдат от това, че индустриалният коноп е криминализиран у нас.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.02 2016 в 16:27

Холандия от както това е легално ръста на икономиката е скочила със 18-на-100 при положение и се свежда до там намаляване на броя наркомани и продажба на черно макар ,че не пуша трева аз съм ЗА !

11.02 2016 в 20:46

Да, ама в България не позволяват да го отглеждаш за друго освен за семе и влакно... абсурдно имайки предвид, че в Европа правят КБД екстракти, полезни за болни от рак, епилепсия и сума други тежки състояния. А, да... и за превенция.
Тук можем да отглеждаме, но само посмейте да използвате потенциалите на цветната маса! Абсурдите в тази държава... Евала на БАН.

11.02 2016 в 14:13

Че той индустриалният коноп не е забранен. Просто се изисква сертификация и контрол, за да не мушкаш между редовете и марихуана. У нас 2014 г. имаше двама сертифицирани производители на индустриален коноп. Индустриалният коноп влиза в програмите за субсидии на селсостопански производители.

11.02 2016 в 00:05

Върнах се от Англия преди месец. Там бях началник смяна на производство на олио,мляко,протеин от индустриялен коноп. Работех във фирма иноватор и от много години в този бранш. Дано да го легалезират индустриялния коноп и ще почна да отглеждам а може и да произвеждам био храни.

10.02 2016 в 21:50

и с афганистанците така направиха , намалиха им производството "традиционните им земеделски култури" и ей ги сега на границата като бежанци

10.02 2016 в 21:26

Евала на БАН

10.02 2016 в 21:18

Тази година завод за полупроводници, до година за цели проводници. Леле не мога да повярвам как може толкова години наред да се точи тая тема. Явно ще трябва да се смени поколението за да го последва закона. Малко по-малко, стъпка по-стъпка излизаме от малумщината на законодателството по въпроса с леките "дроги". Пък за индустриалния коноп да не говорим. Половината баби на село сигурно ще трябва да ги арестуват за дето имат черги и килими от коноп. Такова полезно, и за индустрията, и за медицината растение имаме пък го забраняваме и пращаме в затвора болни хора, които лекуват тежки симптоми с него или не позволяваме да се използва в индустрията... Евалата на колегите ;)

10.02 2016 в 20:45

Най-накрая и тези да кажат нещо умно! Конопът е растението, което наддава най-много био маса за една година. За направата на хартия 4.1 акра дървета могат да бъдат заменени от 1 акър копоп.

10.02 2016 в 20:13

Браво но колегите!

10.02 2016 в 19:29

)) да, така е. Даже го и познавам младия производител ))
Опитват се да извадят хранителна добавка с данни за някакво невропротективно действие.