БАН иска декриминализиране на индустриалния коноп

Ивайло Анев 10 февруари 2016 в 18:50 18496 10

Българската академия на науките (БАН) подкрепя промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества, касаещи легализирането на индустриалния коноп.

Това се посочва в писмо на академията, изпратено до председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, председателя на комисията по земеделието и храните Румен Христов, здравния министър Петър Москов и министъра на земеделието Десислава Танева.

В писмото от БАН изразяват пълната си подкрепа на промените, внесени в парламента от Българската асоциация за индустриален коноп (БАИК). От асоциацията предлагат легализиране, за да се стандартизират технологии за преработката и добиване на ценни вещества от растителната маса на индустриалния коноп - с цел създаване на легални крайни продукти и суровини без наличието на психоактивното вещество тетрахидроканабинол (ТХК).

От БАН цитират и становище на учени от Института по органична химия с Център по фитохимия: „Той съдържа под 0,2 тегловни процента тетрахидроканабинол и следователно самото растение не може да се използва за наркотични приложения. Нещо повече, изолирането на минималните количества психоактивно вещество тетрахидроканабинол, намиращо се в цветната и листна маса на индустриалния коноп (под 0.2%) с цел добиване на наркотично вещество е трудно и икономически неизгодно", пишат учените.

Според тях заради това всички опасения и аргументи против култивирането и преработката на индустриалния коноп са несъстоятелни и дори вредни.

"Вредни са защото България се лишава от поминък за земеделски и индустриални производители", категорични са от института.

По думите им в редица страни-членки на ЕС като Австрия, Германия, Дания, Чехия има уредени законови регламенти, позволяващи култивиране и преработка на растения от вида на конопа със съдържание под 0.2 тегловни процента тетрахидроканабинол и извличане на полезните и непсихоактивни канабиноиди.

Според БАН легализирането на индустриалния коноп ще мотивира и насърчи развитието на земеделието и преработвателната индустрия у нас.

Репортер на OFFNews се свърза с председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, който защити идеята. Според него много млади производители страдат от това, че индустриалният коноп е криминализиран у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!