Българска партия подкрепи хърватка за шеф на ООН

OFFNews 15 април 2016 в 11:30 5819 19

Весна
Весна Пусич

За нас – българските либерали от ДЕОС няма съмнение, че проф. д-р Весна Пусич, кандидатът на Република Хърватска, е най-добрият избор за Генерален Секретар на Обединените Нации. Припомняме позицията си, че не подкрепяме кандидатурата на Ирина Бокова, защото поставяме споделените ценности много по-високо от простата национала принадлежност. Това се казва в становище на българската партия Движение за европейско обединение и солидарност.  

Г-жа Пусич е дързък либерал и е отдала живота и дългата си политическа кариера на борбата за свобода, равнопоставеност и прозрачно управление. На именно тези основни ценности, към които ООН и международната общност трябва да се върнат колкото се може по-скоро.

Във времена, в които ставаме свидетели на нарушения на правата на човека в ужасяващи мащаби, във времена, в които Саудитска Арабия, оглавява възлови позиции в Съвета на ООН по правата на човека, г-жа Пусич олицетворява почтеността, от която Обединените Нации спешно се нуждаят, за да възвърнат достоверността си като пазител на световния мир и хуманизма, се посочва в становището.

Г-жа Пусич е доказала своите дипломатически способности и опита си, придобит в процеса на присъединение на Република Хърватска към Европейския Съюз и като министър на външните работи на страната си. Представянето ѝ по време на изслушването пред ООН в сряда ни убеди, че Весна Пусич е способна на именно онзи рядък баланс между визионерско лидерство и прагматизъм, който ще ѝ помогне да постигне най-доброто, което постът на Генерален Секретар на ООН позволява.

Също така, ние подкрепяме предложението на г-жа Пусич за провеждане на публични дебати между кандидатите за тази позиция, която е една от най-важните в световен мащаб. На мнение сме, че международната организация трябва да възобнови връзката си с хората на този свят, заради чиито живот и сигурност е била създадена.

ДЕОС ще работим за популяризиране на нейната кандидатура, заявяват от партията.

На последните местни избори в София ДЕОС получи 2 630 гласа или 0.66 процента.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!