България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан, заяви Калин Стоянов

OFFNews 02 януари 2024 в 09:14 5049 1

Калин Стоянов

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан, заяви в интервю за БНР министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Коментарът му е относно приемането на България в Шенген по въздух и вода и връщането на мигранти у нас по европейските регламенти.

Той уточни, че ангажиментът на страната ни касае задължения по Дъблинския регламент – отговорности на държавата по първо влизане в ЕС.

"България няма и не може да приеме лица, за които не е отговорна. Няма абсолютно никакво място за притеснение. Всичко е в рамките на обичайния прием за последните няколко години", увери Стоянов.

Според него приемането на България в Шенген по въздух и вода е изключителна крачка напред за цялостна интеграция в ЕС, успех за българската държава и българското правителство.

Министърът на вътрешните работи посочи, че нямаме реална дата за сухопътните граници, но "имаме ангажимента на Австрия, Румъния, ЕК и държавите, които ни подкрепят, разговорите да продължат".

"През 2023 г. МВР свърши своята положителна работа по отношение на нелегалната миграция", изтъкна Стоянов и добави, че борбата с пътния травматизъм е приоритет на правителството .

Той определи ситуацията на българо-турската граница през последните 4-5 месеца като изключително спокойна.

"Оценката на всички министри ще бъде дадена от премиера и вицепремиера. Готов съм да довърша това, което съм започнал", обясни Стоянов, запитан за предстоящата ротация и състава на бъдещия кабинет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика