Асен Василев: България не е бедна, а безобразно крадена

OFFNews 16 септември 2021 в 12:19 5638 0

"Това, което видях в тези четири месеца, е, че България не е бедна държава. Тя е безобразна крадена, но не е бедна. Ако спрем течовете, ще постигнем успех. Ако стегнем контрола и спрем течовете, ще можем да постигнем това, което направихме в актуализацията. От една страна, да не избием фискалните параметри, а от друга - да има пари за социална политика, култура, образование и за всичко останало."

Това заяви бившият финансов министър Асен Василев при предаването на министерския пост на наследника му Валери Белчев днес. Той заяви, че с екипа му в МФ оставят хазната в по-добро състояние, а направената актуализация на бюджета той оцени като добра за бизнеса, хората, здравеопазването. "Ще ни помогне да изпълним основната цел, която е посрещане на кризата".

Василев не е част от новия служебен кабинет, защото планира включване в политическия живот заедно с Кирил Петков чрез нов партиен проект. Той няма как да бъде създаден до изборите на 14 ноември, казват и двамата. По-рано днес бившият икономически министър Петков поясни, че още не са избрали партията-ракетоносител, с която да се включат във вота.

За Василев сега най-тежката задача в национален план е сглобяването на мнозинство, което да може да управлява. Във финансов - да се спрат течовете. "Да започнем да използваме средствата, които българските фирми и работници дават в бюджета по ефективен начин. Не знам това как ще се определи на скалата ляво-дясно-център. Това е моята лична философия как трябва да се подходи към икономическата политика на страната", поясни той, препращайки и към бъдещия политически проект.

Относно приемането на еврото бившият министър заяви, че България "де факто" вече го е приела. "Инфлацията в България до голяма степен е от внос. Дали и кога реално ще сменим лева е по-скоро технически въпрос. Трябва да се проведе по-широк обществен дебат, така че всички да разберат ползите и загубите", обясни той. 

От своя страна новият служебен министър на финансите Валери Белчев, който днес прие властта заяви, че има комфорта да работи с хора, които знаят как се прави бюджет. "Темпото трябва да се спази и нямам съмнение, че ще се справим".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II