Александър Николов: Има ангажираща оферта от компанията ''Шение'' за 7 карга втечнен газ

Бившият енергиен министър обясни защо го наричат "Сашо Кеша"

OFFNews 04 август 2022 в 10:56 4144 5

Александър Николов

Снимка БТА/Христо Касабов

Александър Николов

Бившият енергиен министър Александър Николов отговори на твърденията на новия служебен кабинет, че "заради хаос и разруха в енергетиката се налага да работят денонощно", като заяви, че има ангажираща оферта от компанията "Шение" за доставката на седем карга втечнен газ.

"Има рамков договор, сключен с конкретна компания. Офертата не е проста оферта, тя е ангажираща оферта за седем карга с конкретен доставчик - "Шение". Офертата от доставчика е ангажираща - право е на платеца и получателя да реши да я приеме или не. И за трите карга има ангажимент, за останалите четири има описан механизъм", заяви Николов тази сутрин пред Nova.

Той обясни разликата между ангажираща и неангажираща оферта: "Когато аз получавам природния газ и офертата отсреща е ангажираща, мое решение е дали да го получа."

Още при предаването на данните от страна на бившия енергиен министър е казано, че има слот за първото карго. За първото карго е взето решение, защото е скоро във времето, коментира Николов. То е за доставка през октомври. Този слот е осигурен. Но въпреки че цялата документация е в "Булгаргаз" и "Български енергиен холдинг", това решение още не е прието, обърна внимание Николов.

За второто и третото карго търговете не са обявени на терминала за втечнен газ на гръцкия остров Ревитуса, коментира бившият енергиен министър. Той каза, че от предишното правителство не са искали да задължават служебното правителство с разходи и конкретно решение, при положение че има гъвкав пазар, както и заради високите цени в момента.

Николов напомни, че търговете за капацитет на Ревитуса предстоят. Решенията, които трябва да се вземат при по-добра ценова оферта до 18 август, са също отворени към момента, коментира още бившият министър на енергетиката. Освен това терминалът на гръцкия остров Ревитуса скоро ще увеличи капацитета си. България, ако реши, ще получи всичките седем карга с втечнен газ, посочи Николов.

Защо на бившия енергиен министър му викат "Сашо Кеша"?

Николов обясни произхода на прякора си "Сашо Кеша". Този прякор се тиражира напоследък от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в коментари на енергийната политика на доскорошните управляващи в негативен контекст, в публикации в сайтове и сред енергийни експерти.

По думите на Николов прозвището идва не от енергийните среди, а от времето, в което е бил телекомуникационния бизнес, където в продължение на 10 г. той се занимавал с управление на парични потоци за стотици милиони.

"Това е прякор, който тръгна от моите многоуважавани колеги, които много обичам. Три години съм правил това нещо, след това три години съм се занимавал със сливания, придобивания и международен контрол и в същите международни групи бях "Сашо Риска", разказа Николов.

По думите му във финансовия екип на компанията, в която е работил, е имало трима души с малко име Александър и така се улеснявала неформалната комуникация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1855

3

Чосър

04.08 2022 в 12:55

Красе, дишай! Идва от Cash Flow, паричен поток на английски.

-7325

1

Не сме и мислили, че няма да завлечете България така, че дори да не сте на власт да са вашите фирми :)