Защо българите по света не се интересуват от електронното гласуване

Асен Асенов, Кейптаун, ЮАР Последна промяна на 20 септември 2015 в 14:44 7869 17

Много малко се говори за предстоящия референдум, насрочен за края на октомври 2015 с въпроса "да гласуват ли Българите в чужбина електронно или не".

Ето някои интересни факти, които биха били добър материал за дискусия и които (по мое мнение) биха засилили интереса на обществото по този въпрос.

В момента тече онлайн регистрация на българи, живеещи в чужбина за разкриването на секции за гласуване.

Ето данниите за броя регистрирани през последните дни от сайта на ЦИК:

Интересното тук е активността и липсата на активност. Къде и КОИ българи имат желание да гласуват и кои не, както и ЗАЩО.

Обърнете специално внимание на броя заявления от Турция и го сравнете с този от 10-те държави, които водят класацията.

Вижте съотношението на броя подали заявления за изборите през септември 2014 г., където Турция водеше с над 8600 гласа или 1/3 от всички подадени.

ЗАЩО Турция НЕ иска да ГЛАСУВА този път?

Отговорът, според мен, е простичък. Краткият е - така им е казано, разбира се. Или не им е казано да го направят.

Ако е така, защо?

Ако дадете възможност на българите по света (които са разпръснати на огромни разстояния, с малък шанс за отваряне на секция по местоживеене) да гласуват електронно, лесно и бързо, ще получите гласа на една огромна маса от хора, които са добре информирани, трезво мислещи и вероятно способни да променят статуквото в държавата при едни евентуални избори.

Дали това иска политическият елит на партията, която има голям брой гласоподаватели в Турция? Предполагам, НЕ. Затова и хората им са толкова неактивни. Или елитът им така ги предразполага.

Защо обаче са неактивни и българите в останалата част на света?

Липса на желание, на просветление, отчаяние, че нещо ще се промени, недоверие в институциите. Бих казал съвкупност от всичко това.

Нека започнем с малко просветление за да получат ТЕ, българите в чужбина, правото да гласуват лесно и бързо.
Надявам се темата да представлява интерес и да накара една част от обществото да погледне на нещата от друг ъгъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.10 2015 в 14:35

Ако с избори се решаваха нещата, отдавна да са ги забранили.
За втори път няма да гласувам, защото ме е гнус да дишам същия въздух, който диша другарката Ганева в посолството ни в Словакия.

21.09 2015 в 21:03

Здравейте офнюз,

Обяснението на ниската активност при подаване на заявления е изключително проста. ЦИК вече разкри над 400 избирателни секции в чужбина. Следователно на тези места заявления за гласуване не са нужни. Вие разбира се отлиçно знаете, че заявленията коментирани в статията служат ЕДИНСТВЕНО за разкриване на изборни секции. Те нямат нищо общо нито с изборните списъци (е, такива в чужбина няма...) нито пък с процеса на самото гласуване. Защо тогава да подаваме заявления? Единствено за да разкрием НОВИ изборни секции. Да, има и такива места, където се разкриват нови секции. Но всиçко това няма нищо общо с интереса към гласуването в чужбина. Нито има нещо общо с целта: а тя е да държим в национална орбита близо 2 милиона български граждани в чужбина. Може би усилието си струва, как мислите?

21.09 2015 в 14:48

Това с Турция е показателно, че партии като герб и бсп нямат против от силно ДПС. Колко избори поред от чужбина най-много гласуват за ДПС, а в държавите различни от Турция гласуването е трудно, на едно място и с големи опашки? Чувал съм българи да казват че са отивали, но като са виждали опашките са се отказвали. Много не са успявали, защото се е свечерявало и срокът изтичал. Така се прави. Доган е шефът Боко е само Тиква слугуваща за порции и свобода.

21.09 2015 в 10:43

С изключение на една малка част гастарбайтери и маргинали, повечето емигранти в чужбина не дават и пукната пара за изборите в България. Това е така, защото това е затворена страница, хората са намерили своя нов дом и родина, а спомените от миналото ги карат да се извръщат с погнуса. Затова реформаторските напъни са безпредметни, макар да знаем че безсмисленият труд е тяхно амплоа.

20.09 2015 в 23:18

Електронни или не , изборите в една партийна система , не могат да бъдат прогресивни. Заблуда е,че електронното гласуване , може да промени нещо. Иска се тотална смяна на системата. Пряка демокрация и пряко гласуване.За хора,които познаваме от живота на базата на техния професионализъм. Не от телевизията или турнетата на партийните лидери.

20.09 2015 в 17:24

Изключително ПОДВЕЖДАЩА статия, търсите гръмкото заглавие за сметка на истината. Коментарът на Боян Юруков е верен, трябва да го прочетете и да си коригирате статията.

20.09 2015 в 16:59

Преди един час писах коментар и още не е публикуван?!

Offnews, какво става?

20.09 2015 в 16:32

Офнюз, прочетете коментара на Боян Юруков и се засрамете! Ако наистина искате да помогнете на българите в чужбина ИНФОРМИРАЙТЕ ГИ, недейте се офлянква и долива масло в огъня на мировата скръб. Може ли в материала ви да не е съобщен толкова важен факт?!?

20.09 2015 в 16:27

Защо вместо да пишете толкова дълга статия не рекламирате поне сайта където може да се запишем онлайн. Аз живея в Канада и никъде не можах да разбера как точно да се запиша за тоя референдум.

20.09 2015 в 16:20

Спомнете си кой скопи референдума, спомнете си коалицията... Спомнете си как въпроса за мажоритарност беше атакуван от две страни - "100% мажоритарни избори" от Местан и "мажоритарност чрез преференциална пропорционалност!" от ... Спомнете си и "бялата лястовица" Димитър Делчев, подкрепил изцяло референдума. За финал: Привържениците на мажоритарността могат да демонстрират пристрастията си на тези избори като гласуват само мажоритарно, но да не пропуснат да гласуват и на референдума, без значение как, просто за да има и в бъдеще референдуми.