Отворено писмо до лидерите на протеста

17 април 2013 в 19:52 8315 47

Вълната от протести, която заля България. Снимка: Сергей Антонов
Вълната от протести, която заля България. Снимка: Сергей Антонов

Автор: Гергана Мандилова

Обръщам се към всички Вас - така наречени „лица" на протеста, които всеки ден сте в някоя телевизия или печатна медия. Вие, които подменихте идеята на протестите срещу монополите, своеволията на властта и тежкото положение на българските граждани. Вие, които потърсихте партии да ви „приютят" или създадохте свои, с единствената цел - влизане в парламента.

Гледам как се боричкате и спорите кой е по-по-най и ми става много тъжно. А бяхме заедно на улицата...

Това, уважаеми, е преминаване на страната на тези, които до днес ни управляват и са ни докарали до това жалко съществуване. Защото ние, гражданите на България, сме от другата страна на политическата барикада.

В старите, утвърдени демокрации съществува баланс между държавата и обществото, не защото политиците са различни от нашите, а защото има гражданско общество. То упражнява постоянен контрол. Благодарение на журналистите, на свободните медии, които информират обществото и на най-различни по рода си граждански сдружения, които не са равнодушни какво се случва в държавата, се упражнява този контрол, а не от новоизлюпени политици. Това са двете страни на обществения живот в една демократична система. И единственият начин да има баланс са гражданите с високо чувство за справедливост, които не се страхуват да потърсят отговорност от тези, които са избрали да ги представляват.

Да не забравяме медиите. Това, което се случва с тях след оставката на последното правителство, е много показателно за зависимостите и лакейството им. Същите сега са като изригнал вулкан. До преди месец никой не смееше, с малки изключения, да извади пред обществото факти за злоупотреби и нарушения или да отправи критика към властта. Сега говоренето няма спиране. Даже избива в „жълто".

За да променим системата не е нужно всички да ставаме политици. Нужно е да сме отговорни граждани, всеки в своята сфера и всички заедно в обществото, защото ние, народът, сме най-големият работодател.

Това е моето мнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!