Отворено писмо до лидерите на протеста

Последна промяна на 17 април 2013 в 19:52 7518 47

Вълната от протести, която заля България. Снимка: Сергей Антонов
Вълната от протести, която заля България. Снимка: Сергей Антонов

Автор: Гергана Мандилова

Обръщам се към всички Вас - така наречени „лица" на протеста, които всеки ден сте в някоя телевизия или печатна медия. Вие, които подменихте идеята на протестите срещу монополите, своеволията на властта и тежкото положение на българските граждани. Вие, които потърсихте партии да ви „приютят" или създадохте свои, с единствената цел - влизане в парламента.

Гледам как се боричкате и спорите кой е по-по-най и ми става много тъжно. А бяхме заедно на улицата...

Това, уважаеми, е преминаване на страната на тези, които до днес ни управляват и са ни докарали до това жалко съществуване. Защото ние, гражданите на България, сме от другата страна на политическата барикада.

В старите, утвърдени демокрации съществува баланс между държавата и обществото, не защото политиците са различни от нашите, а защото има гражданско общество. То упражнява постоянен контрол. Благодарение на журналистите, на свободните медии, които информират обществото и на най-различни по рода си граждански сдружения, които не са равнодушни какво се случва в държавата, се упражнява този контрол, а не от новоизлюпени политици. Това са двете страни на обществения живот в една демократична система. И единственият начин да има баланс са гражданите с високо чувство за справедливост, които не се страхуват да потърсят отговорност от тези, които са избрали да ги представляват.

Да не забравяме медиите. Това, което се случва с тях след оставката на последното правителство, е много показателно за зависимостите и лакейството им. Същите сега са като изригнал вулкан. До преди месец никой не смееше, с малки изключения, да извади пред обществото факти за злоупотреби и нарушения или да отправи критика към властта. Сега говоренето няма спиране. Даже избива в „жълто".

За да променим системата не е нужно всички да ставаме политици. Нужно е да сме отговорни граждани, всеки в своята сфера и всички заедно в обществото, защото ние, народът, сме най-големият работодател.

Това е моето мнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.06 2013 в 08:11

+ 1

11.05 2013 в 02:05

Абсолютно е така както пише в статията.Нови,*по-нови* и *най-нови* партии нищо не променят.Зомбирането е стигнало устойчив етап за много хора ,и вече каквото и да видят и чуят -все ще си търсят цар,понеже думите *свобода* и *независимост* с рекламите мутантите им набиха в главите,че това са термини за мобилни оператори.Системата не е от вчера и знае как да изопачи и обезсмисли всеки застрашаващ я ход.За съжаление обаче младосттта си мисли,че е достатъчно да влезе веднъж в леговището на звяра -и той ще стане мъркащо котенце.Изход от омагьосания кръг е единствено премахването на партиите и тази гнусна извратена система,напускане на ЕСЕС и самоорганизиране отвътре. Начало вече има,възникват подарявания и бартери и това ще се увеличава.Докато се освободим от зависимостта на парите.Напишете в Гугъл *Каталуния* и вижте какво правят по света.
*Партия* е мръсна дума и след нея в ефира трябва да има *тиит*....

09.05 2013 в 13:15

Тази Radka с акъл на Патка да се научи как се пише "инжинер" и да не грачи толкова много и толкова високо! Работата на инженерът е да създаде правилата, редът, по който да се ползват и отчитат например топлофикационните услуги на гражданите, а юристът да облече този ред в правни рамки!Сам по себе си юристът нищо не разбира от нищо и само затлачва законодателството...
Преди години мозъците на нацията кандидатстваха за инженери, архитекти,медици...на следващото /по-долно ментално ниво/- икономика, география, история, филологии и накрая-остатъкът и неприетите от по-горе-се настаняваха в юридическите факултети! /Художествените таланти тук не се споменават/. Дали можете да ми посочите един "изпипан" закон през последните над 20 години, от който взаимстват нашите европейски съседи?

29.04 2013 в 08:50

Netrol, може ли да разясниш какво означава "протестен вот" - не ми е познат термина. Ако е нещо, което реално може да промени нещата, да го направим!

24.04 2013 в 20:50

Тези партии имат пари, защо да не рекламират ? Защо пък сайта да не вземе парите за реклама?
Протестът не се крепи на реклами, а на протестен вот, срещу статуквото, срещу системата, срещу досегашните парламентарни партии.
Изберете си някоя без реклами, вярвайте само на себе си, и на собствената си преценка, не на политолози - шамани и агенции.

24.04 2013 в 17:52

Офнюз, значи хем иронизирате партията на протестиращите, хем с огромни банери рекламирате Кунева и Костов.... доста бързо губите доверие да ви кажа, лично аз вече много не ви вярвам

24.04 2013 в 12:21

Тая дето е писала т'ва явно през последните няколко месеца е виждала мъж само докато пикае и на всичкото отгоре се е взела на сериозно. Жалки хора с жалки цели.

24.04 2013 в 09:09

Християн Социален Граждански Съюз е част от протестиращите , подписа споразумение с пп Дано . Точките от споразумението са тези ,които гражданите изискаха на протестите т.е. граждански контрол в политиката,преференциални и мажоритарни листи ,закон за браншовите организации ,закон за референдомите,промяна на съдебната система чрез мажоритарен избор ,национален и областен омбудсман да се избират от гражданите,либелезиране на пазара на НЗОК ,ВИК,ЕНЕРГЕТИКА,МОБИЛНИ ОПЕРАТОРИ както и на всички монополи,създаване на държавна програма за финансиране на лихвите по кредитите и др. разумни искания ,но в никакъв случай думичката национализация. В споразумението се включва точка в ,която хора сътрудници на държавна сигурност нямат място в сдружението и партията!!!!

22.04 2013 в 17:38

Няма лошо да има борба на различни идеи, не виждам проблем формации на протестиращите да не са на едно мнение.
По-добре множество мнения и формации, които ги изразяват, отколкото сляпо следване на фалшиви авторитети и техните пропагандни клишета.
Ето, виждате на живо, как и вашето мнение може да бъде използвано в съвсем превратен смисъл, защо тогава се учудвате и от ползването на протестите за вулгарна изгода.
Изненади в положителна посока ще има, само когато протестите преминат в протестен вот.

22.04 2013 в 17:30

Е, аз съм спокоен, ама бръмченето на мухите е естествено, а бръмченето на тия е досадно, все едно по време на мача да ти закриват екрана на 5` с реклама на тоалетна хартия
:)