Бялото братство почиства Седемте езера

д-р Петър Кърджилов 23 август 2017 в 13:31 6088 3

Днес, 23 август, завършва Лятната духовна школа, която последователите на учението на Петър Дънов провеждат всяка година на Седемте рилски езера. Редовно се чуват обвинения, че хората от Бялото братство имат вина за заблатяването на езерата и за неблагоприятните промени в този район на Национален парк „Рила“. Истината обаче е, че главният източник на тези промени е огромният поток от хора, възможен заради незаконно построения преди седем години лифт от х. Пионерска до х. Рилски езера.

От 2015 г. доброволци от братството започнахме да почистваме езерото от неестественото за него водно растение. Тази година в почистването се включихме повече от 30 братя и сестри. Напреднахме значително като изчистихме голяма площ от заблатената част на езерото. Двама от последователите на Учителя Петър Дънов подкрепиха акцията като купиха 6 лодки, 30 костюма, кофи и ръкавици за доброволците. По преценка на Христо Вътев, един от двамата спонсори и организатор на инициативата, тази година сме почистили към една четвърт от цялата заблатена площ. Почистването се провежда със съгласието и помощта на Национален парк „Рила“.

Водораслите в 7-те рилски езера са два вида. Едното водно растение е с бели цветчета, и се нарича “водно лютиче“. То е защитен вид и не трябва да се пипа. Много хора, които коментират, не правят разлика между двете растения и неправилно твърдят, че всички езера се превръщат в блата. Водораслото, което махаме расте в първите три езера. То не е типично за тях и е дошло от рибен развъдник, който е бил по-нагоре до четвъртото езеро и който отдавна го няма вече. Това водорасло се е заселило в Рибното езеро, като всяка година умира през зимата и голямо количество биологична маса пада на дъното на езерото. Образува се тиня и почва, което му помага да напредва все повече и все по-навътре в езерото. Ако езерото не се почисти от тази тиня, то неизбежно ще се превърне в блато.

Според Христо Вътев почистването на второто езеро, наречено Елбур от Учителя, ще повлияе добре на България и нещата ще тръгнат по-благотворно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12284

3

Kristiano789

24.08 2017 в 14:09

аз не виждам нищо лошо да има лифт. който иска да върви, да върви, който не - с лифта. има хора с по-слаби физически възможности, които не е непременно задължжително да са плужеци. никой не кара никого насила да се вози. а това да е по-труден достъпа, за да са по-малко хората е безумие

10571

2

Hissarion

23.08 2017 в 17:14

Вместо новини, много по-лесно е директно да се преписват статуси от Фейсбук. За да перифразирам един журналист, ако това правят журналистите, аз ще се кандидатирам за бог.

12078

1

Вал

23.08 2017 в 17:09

Няма спор, че благодарение на лифта се качват такива индивиди, които нямат елементарно възпитание или планинарска култура. Хвърлят фасове и боклуци навсякъде до Бъбрека, защото по нагоре не могат да издрапат. Ако го нямаше лифта, такива плужеци никога няма да бъхтят 2-3 часа нагоре по баира само да стигнат до новата хижа.
Но...Защо хората от Бялото братство не съберат малко парички и да си сложат няколко химически тоалетни горе по време на събора. Тук говорим за няколко стотин души, които са на езерата около месец, като през пиковата седмица достигат до няколко хиляди. Тези всичките фекалии къде отиват?