Води ни, партийо! Картината, която Борисов изпрати на Вучич

OFFNews 21 януари 2021 в 14:03 8805 1

Творба, издържана в стилистиката на социалистическия реализъм, е изпратил Бойко Борисов като дар на сръбския премиер Александър Вучич. 

Художественото произведение е проводено чрез сръбския външен министър Никола Селакович, който вчера бе на посещение у нас, разкрива белградският ежедневник „Новости“.

Картината запечатва момента от откриването на работата по строежа на продължението на "Турски поток", което родният премиер предпочита да нарича „Балкански поток“.

Въпросното произведение е рисувано по снимка от 1 юни 2020 г. Тогава Вучич пристигна в България, за да провери защо се бави строителството на газопровода, който доставя синьо гориво от Турция през България към Сърбия и Унгария.

По време на тази визита Борисов повози Вучич с хеликоптер и джип и му показа недовършената АМ "Европа".

Ето и оригиналната снимка от събитието.

Прави впечатление, че от нея са отпаднали част от работниците, станали свидетели на височайшата визита.

За подаръка на Борисов нямаше и дума във вчерашното прессъобщение на правителствената пресслужба от срещата на Борисов със Селакович.

Картината е създадена от художника Симеон Кръстев. Той е завършил Художествената академия в град Лодз, Полша, през 1975 г. Работи в областта на графичния дизайн, живописта и художествения плакат. Дългогодишен проектант на плакатите на Софийската опера и балет, съобщава в. "Труд" в статия, посветена на художника.

Последната му изложба "Конете" в "Галерия 900" през октомври 2020 г. е организирана с помощта на "Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим" в България и неговия ръководител Румен Ралчев (бивш зам.-началник на УБО и ръководител на охраната на Тодор Живков, Петър Младенов и Желю Желев).

По-късно днес от МС изпратиха уточнение по дискусията по темата с художествената творба, която набра лавинообразна скорост в социалните мрежи.

Правителствената пресслужба разкрива, че по инициатива на Консорциума „Аркад", който е изпълнител на линейната част на газопровода, са изработени поредица от картини, предназначени за предстояща изложба в Националния исторически музей.

"Изложбата се организира съвместно от „Аркад", „Булгартрансгаз" и НАИМ при БАН и ще покаже археологически артефакти, открити по трасето на „Балкански поток". Една от картините, чийто художник е Симеон Кръстев, е връчена от „Аркад" на „Булгартрансгаз", които в последствие я предават на министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът реши картината да бъде изпратена на президента на Сърбия Александър Вучич като спомен от посещението му в България през юни миналата година, когато българският министър-председател и сръбският президент направиха оглед на строителството на „Балкански поток". В рамките на вчерашната среща в Министерския съвет министър-председателят Борисов изпрати картината на президента Вучич чрез министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович и съпругата на сръбския президент - Тамара Вучич, която е специален съветник в кабинета на министъра на външните работи. Картината е подарена по протоколен път и правителствената информационна служба не разполага със снимки", заявяват още пиарките на Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

1

Stancho Stanchev

21.01 2021 в 17:46

Жалко! Картините на горния художник, видени в интернет пространството, излъчват професионализъм и в никакъв случай дилетанщина. За съжаление картината е нарисувана в традициите на аматьорското улично изкуство и в никакъв случай не говори добре за автора. За сюжета - no comment!