Трябва ли да се почива в петък?

Вероника Шербанова 01 февруари 2013 в 15:20 5815 6

Офис, Снимка: expert.bg
Офис, Снимка: expert.bg

Президентът на африканската държава Гамбия обяви петъка за неработен ден, съобщи Би Би Си. Свободният ден бил необходим, за да могат жителите на страната да се отдадат на молитви, социални дейности и селско стопанство.

Работното им време от понеделник до четвъртък ще бъде удължено и така работещите в публичния сектор ще продължат да работят по 40 часа на седмица, обясняват от администрацията на президента.

Оказва се, че 4-дневната работна седмица не е толкова непопулярно решение в страните от Западна Европа и САЩ. 

През 2008 година около 17 000 държавни служители в американския щат Юта започнали да работят по четири дни в седмицата на 10-часов работен ден в опит да се намалят разходите. Опитът обаче се оказал неуспешен и 5-дневната работна седмица била върната през 2011 г. В няколко агенции в щатите Джорджия и Вирджиния също започнали да работят на по-кратка работна седмица.

Подобно решение обмисляли и законодателите в Орегон и Тексас, но решението така и не било прието.
4-дневната работна седмица е популярна и в Нидерландия, където всеки трети човек работи на половин работно време или на 40-часова работна седмица с четири работни дни. Във Великобритания работещите в няколко сфери са приели да имат по-дълги смени, но да почиват в петък.

Въпреки различните условия на работа, сред които плаващо работно време и работа на смени, 5-дневната работна седмица от 9 до 17 часа е най-популярния начин за работа на Запад.

Работата ни е много забързана и динамична, затова имаме нужда петъка да ни е свободен, за да можем да „презаредим“. Наричаме ги дни за проучване. Това дава на хората възможност да се заемат с независим проект или да прекарат времето със семействата си“, обяснява мениджърът в американска консултантска фирма Стивън Шатък. По думите му така през времето, което прекарват в офиса, работещите във фирмата са по-продуктивни.

Противниците на по-кратката работна седмица обаче са категорични, че по-дългият работен ден е вреден за здравето. Опитът показва, че реалните спестени разходи от почивния ден се оказали в пъти по-малко от предвидените, освен това има професии, в които е абсолютно неприложимо, обясняват те.

Намаляването на работните часове обаче също не е решение според тях, затова те предлагат да се наблегне на плаващото работно време или да се увеличи възможността да работа от вкъщи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови