Словения разреши лекарствата с марихуана, Париж забрани паленето на камини

OFFNews 01 януари 2015 в 17:52 7298 6

За някои европейски страни годината започва с необичайни забрани, които влизат в сила от 1 януари 2015 г. 

От днес в Париж и околностите влиза в сила забрана за палене на огън в камини. Целта е да се намалят емисиите на фини частици във въздуха, които имат все по-сериозни последствия върху здравето на парижани, а забраната е приета от местните власти по инициатива на еколози.

През първия ден на 2015 г. в Полша влиза закон, който забранява доставката и рекламата на нездравословни храни в учебните заведения на територията на страната. Министерството на здравеопазването е трябвало да подготви подробен списък на хранителните продукти, които ще бъдат разрешени за консумация в полските училища, пишат от вестник "Сега". Целта на новият закон е да се намалят случаите на наднормено тегло и на затлъстяването сред подрастващите. 

В Словения пък се отменя една по-специфична забрана. В аптеките вече ще могат да се продават медикаменти, които съдържат екстракт от марихуана (канабиноиди) и до момента са били забранени. С новата наредба се разрешава законната продажба на препарати, които съдържат екстракт от индийски коноп и хашишово масло, което до момента можеше да се купи само на черния пазар. Лекарствата с екстракт от марихуана още не са регистрирани в Словения и ще се приготвят в аптеките.

Норвегия пък осъмна с нов закон, който въвежда задължителна военна повинност за жените, пише ТАСС. Съгласно закона първите наборнички ще попълнят редиците на норвежката армия през лятото на 2016 година. Норвегия е първата европейска държава и първата страна членка на НАТО, решила се на такава стъпка.

От 1 януари 2015 г. хората в Турция, които към 31 декември 2014 г. имат навършени 27 години и желаят да се освободят от военна служба, могат да направят това срещу заплащане от 18 000 турски лири. Правителството очаква, че близо 700 000 турски мъже ще се възползват от предоставената възможност, с което ще бъдат привлечени средства към бюджета на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови