Словения разреши лекарствата с марихуана, Париж забрани паленето на камини

OFFNews Последна промяна на 01 януари 2015 в 17:52 6791 6

За някои европейски страни годината започва с необичайни забрани, които влизат в сила от 1 януари 2015 г. 

От днес в Париж и околностите влиза в сила забрана за палене на огън в камини. Целта е да се намалят емисиите на фини частици във въздуха, които имат все по-сериозни последствия върху здравето на парижани, а забраната е приета от местните власти по инициатива на еколози.

През първия ден на 2015 г. в Полша влиза закон, който забранява доставката и рекламата на нездравословни храни в учебните заведения на територията на страната. Министерството на здравеопазването е трябвало да подготви подробен списък на хранителните продукти, които ще бъдат разрешени за консумация в полските училища, пишат от вестник "Сега". Целта на новият закон е да се намалят случаите на наднормено тегло и на затлъстяването сред подрастващите. 

В Словения пък се отменя една по-специфична забрана. В аптеките вече ще могат да се продават медикаменти, които съдържат екстракт от марихуана (канабиноиди) и до момента са били забранени. С новата наредба се разрешава законната продажба на препарати, които съдържат екстракт от индийски коноп и хашишово масло, което до момента можеше да се купи само на черния пазар. Лекарствата с екстракт от марихуана още не са регистрирани в Словения и ще се приготвят в аптеките.

Норвегия пък осъмна с нов закон, който въвежда задължителна военна повинност за жените, пише ТАСС. Съгласно закона първите наборнички ще попълнят редиците на норвежката армия през лятото на 2016 година. Норвегия е първата европейска държава и първата страна членка на НАТО, решила се на такава стъпка.

От 1 януари 2015 г. хората в Турция, които към 31 декември 2014 г. имат навършени 27 години и желаят да се освободят от военна служба, могат да направят това срещу заплащане от 18 000 турски лири. Правителството очаква, че близо 700 000 турски мъже ще се възползват от предоставената възможност, с което ще бъдат привлечени средства към бюджета на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.01 2015 в 10:14


То и тук по принцип не е разрешено простиране на дрехи по терасите, ама...

03.01 2015 в 11:39

Що не забранят клането на китове и делфини в скандинавските страни и тогава да се занимават с тия глупости и с нашите казани за ракия.........?

02.01 2015 в 20:12

Я норвежците кви са прости....не са "тарикати" като нас.

01.01 2015 в 23:38

Това с камините е добре, жалко, че в България са рядкост и едва ли ще пренесем френския опит. Дано дойде момент в който у нас изобщо забранят отоплението с дърва и въглища. /не заради горите - прострените дрехи миришат на пушек/.

01.01 2015 в 20:48

Приятелю, като не си ходил във Франция, не се изказвай непотготвен! В Париж и околностите му във всяка стая има камина . Наистина една част от камините неямат разрешително за ползване (издава се от пожарната), но голяма част си горят.

01.01 2015 в 20:00

Глупавите французи да забранят дизеловите си двигатели в Париж, които са инстинските замърсители, а не някви камини дето ги имат 10-20 човека в целия град!