Ще познаете ли дали е снимка или рисунка?

Последна промяна на 01 февруари 2013 в 10:27 12778 5

Рисунка на Майкъл Джексън. Снимка: Facebook.

27-годишният Келвин Окафор изуми арт критиците във Великобритания със своите рисувани с молив портрети, приличащи досущ на черно-бели фотографии.

Окафор е един от най-талантливите възпитаници на Унивеситета за художествени изкуства в Мидълсекс, Лондон.

Неговите единствени инструменти са моливи, лист хартия и от време на време парче въглен.

Техниката и уменията на Окафор обаче превръщат черно-белите портрети във фотографии.

Всяка картина отнема около 100 часа, за да бъде завършена, отбелязва английският таблоид "Мирър". "Картините му може да изглеждат като истински снимки, но дали това е изкуство", пък пита в своя блог елитният "Гардиан".

От официалната страница на художникa разбираме, че в началото на януари Окафорт е спечелил и откритата изложба на "Cork Street Open" е спечелил 2-ро място за най-добра рисунка.

Творбите на Окафор пък се продават за около  10,000 паунда (ок. 22 000 лв.)

Келвин Окафор е правил портрети на английската певица Адел, на Бийонсе, на актьора Хийд Леджър и др. Сред скиците му има и портрети на Майка Тереза и принцеса Даяна.

На видеото ще видите как на лист хартия Келвин Окафор пресъздава лика на краля на поп музиката Майкъл Джексън.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.02 2013 в 12:12

Искам да кажа, че ако някой има дарба да рисува, няма нужда с клизма да влиза в консерваторията. Иначе... и аз съм привърженик на калокагатията, като всеки ренесансов тип :)

01.02 2013 в 11:47

Еми... Това са т.нар. "дарби", Божа работа, няма нужда да ги отключваме у хора, у които са заключени ... Всеки трябва да наблегне на собствените си заложби и интереси и да бъде после с тях незаменим член на обществото :)

И да се радваме един на друг, вместо да се конкурираме. Това е първоначалната идея за Човека, според мен...

01.02 2013 в 11:38

В художествените среди за тази техника си има термин - фотореализъм. Особено високо се цени по плажовете на по-големите курорти.

01.02 2013 в 11:28

Не, това е такава особеност на мозъка му. Има хора, които могат такива неща с писмени текстове, с числа, с какво ли не. Лошото е, че никой не знае как се отключват тия способности. А може да е и хубаво.

01.02 2013 в 10:58

Малееее.... Как го започна от единия край и го наплете като бродерия, а не като рисунка, издържана технически в законите на перспективата...

Изкуство е, ако рисува (използва въображението си), а не просто пре-рисува от съществуваща фотография. Иначе е по-скоро някаква занаятчийска дейност. Но това, че е hand made си оказва влияние върху цената и да, човекът има талант :) Нешколуван! Въпросът трябва ли да си бъде самобитен или не... Аз лично нямам претенции - щом така го влече - така да се изразява! :)
 
X

Парламентът на живо