Пет редки, но истински фобии

OFFNews Последна промяна на 15 май 2015 в 11:12 8203 3

Няма нищо странно в това, че хората изпитват страх от различни неща, тъй като това е част от човешката природа. Когато този страх е преувеличен обаче, се превръща във фобия.

Името му идва от гръцката дума fobos, което означава паника. 

Човекът, страдащ от някаква фобия не може да се контролира. Фобията може да бъде предизвикана от всички живи същества, предмети, ситуации и дори мисли. 

Фобиите са много и различни. Някои от тях могат да се определят като общи, например, клаустрофобия, което е страх от тесни или затворени пространства или пък агорафобия, което пък е страх от открити пространства. 

Има обаче и фобии, които са редки, но не по-маловажни. Здравният психолог Хавиер Савиа споделя пред BBC за 5 от тях. 

Паника от дълги и сложни думи или т. нар Hipopotomonstrosesquipedaliofobia

Според Хавиер Савие хората, страдащи от тази фобия стават нервни, когато участват в разговори, в които се използват трудни, редки и дълги думи. 

Тези хора не само се притесняват, чувайки такива думи, но и не искат да ги изговарят, тъй като си мислят, че го правят погрешно и следователно смешно за останалите. 

Страх от жълто, Xantofobia

Това е една от най-рядко срещаните фобии. Хората, страдащи от нея изпитват ненормален и неоправдан страх от жълто. 

Огромен страх може да провокира дори само споменаването на думата "жълто". 

Страх от клоуни, Coulrofobia

Една от най-странните фобии coulrophobia - страх от клоуни. 

Този страх често е продиктуван от лоши спомени с клоуни в детството или пък се придобива на по-зряла възраст при вида на зловещ клоун, било то и само на снимка (например "То" на Стивън Кинг). 

Кинозвездата Джони Деп признава, че страда от coulrophobia. Деп не може да си даде обяснение дали се притеснява от нарисуваното лице, или пък от фалшивата усмивка, но признава, че се чувства така все едно под тази външност се крие демон. 

"Клоуните си обличат костюмите, рисуват си лицето и си правят усмивка, затова и хората, страдащи от тази фобия се чувстват притеснени и изпитват несигурност относно това дали клоунът ще им причини болка, или не", обяснява испанският психолог. 

Страх от сън, Somnifobia

Всички сме имали моменти, когато заради емоции, проблеми или пък ежедневие не сме се наспивали добре. Има обаче група от хора, които изпитват ирационален страх от съня. 

Според Савиа, страдащите от Somnifobia се страхуват да не умрат по време на сън. Когато спят тези хора имат чувството, че не им достига въздух, че се задушават и че постоянно сънуват кошмари. 

"Фрази като "хубаво е, че е починал в съня си" могат да доведат да тази фобия", допълва още специалистът. 

Страх от преглъщане или задушаване, Fagofobia

Обикновено хората, страдащи от тази фобия имат чувството, че не могат да преглъщат и ще се задавят, обяснява Савиа. 

В крайни случаи хората с тази фобия просто искат да ядат храни, които са лесни за преглъщане, обяснява психолога. 

Много често това състояние е трудно да се диагностицира, защото когато някои, страхуващи се от преглъщане спрат да ядат, то това би могло да се разглежда и като хранително разстройство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.05 2015 в 13:59

Само да допълня към тезата на г-н Савиа. Мъчила съм се да проследя мотивацията зад страха ми от клоуни, и стигнах до заключение близко до неговото. Обаче мен ме притесняват две конкретни неща: 1. Непропорционално преувеличаване/изкривяване на човешките черти. 2. Фалшива/преувеличена добронамереност, "насилствено" забавление. Т.е. идеята че това е клоун, всичко по него (грим, цветовете и мотивите по дрехите му, "хуморът" им) е така създадено и наредено, че да те НАКАРА да се забавляваш, да си спокоен, да му вярваш. Гигантска усмивка и очи = гротескна добронамереност, откритост, щастие и забава, поне по мои сметки. Идеята за тъжния/зъл клоун зад маската също ме шашка, но самите маска, облекло и поведение не са по-малко плашещи за мен.

15.05 2015 в 13:04

Toва с дългите думи е често срещано явление, успешно преодоляно от депутатите ни чрез използване на всякакви сложни думи за самоизтъкване без да разбират какво значат, или чрез измисляне на думи като "входирам"...

15.05 2015 в 11:18

Ми те клоуните са си плашещи :)