Недостиг на праз във Великобритания, Лондон призова британците да ядат повече ряпа

OFFNews 25 февруари 2023 в 18:41 5615 3

Снимка Getty Images

Празът е широко използван в много домакинства на Острова и проблемът с осигуряването му се превърна в медийна тема.

Производителите предупреждават за недостиг на праз, който ще доведе до изчерпване на британските запаси до април, предаде ДПА. Празът е доста популярен в много домакинства на Острова и се използва за приготвяне на различни ястия, включително пайове, супи, стекове и гарнитури. През март в графство Гуенед се провежда дори "The Welsh Leek Festival" (Уелският фестивал на праза), посветен на праза и на уелската кухня като целият ден е пълен с конкурси, музика и традиционни ястия.

Високите температури и липсата на дъжд, последвани от период на студено време, се изтъкват като причина за създаването на "най-трудния сезон досега". По-рано тази седмица стана ясно, че има обща криза със зеленчуците, а супермаркетите вече ограничават продажбата на домати, други плодове и зеленчуци поради липса на внос.

Министърът на околната среда Терез Кофи каза в четвъртък, че британските потребители трябва да ядат повече ряпа вместо вносна храна, но Асоциацията на производителите на праз посочи, че купувачите ще трябва да разчитат на праз, отгледан в чужбина през май и юни.

"Фермерите, отглеждащи праз, са изправени пред най-трудния си сезон досега поради предизвикателните метеорологични условия", заяви Тим Кейси, председател на Асоциацията на производителите на праз. По думите му, членовете на асоциацията виждат спад на доходността с между 15 и 30 процента. "Прогнозираме, че предлагането на домашно отгледан праз ще бъде изчерпано до април, като британски праз няма да се предлага в магазините през май и юни, а потребителите ще трябва да разчитат на вносни култури", допълни той.

Асоциацията на производителите на Lea Valley заяви, че някои от големите производители в Обединеното кралство забавят засаждането на култури поради високите разходи за енергия. Организацията има около 80 членове в област, включваща Голям Лондон, Хартфордшър и Есекс, които произвеждат около три четвърти от краставиците и чушките в Обединеното кралство, както и много патладжани и домати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

26.02 2023 в 02:41

Като няма праз, да ядат трюфели.

-685

2

Козин Човков

25.02 2023 в 20:44

Голям праз!

22548

1

dolivo

25.02 2023 в 19:03

оправете грешката в заглавието, "недостик" трябва да е "недостиг".

Кой ти даде диплома за средно образование, редакторче...
 
X

Да помогнем на украинските деца!