''Салатена криза'' във Великобритания - може да продължи и месец

OFFNews 23 февруари 2023 в 17:49 4634 1

Криза за зеленчуци

Снимка Getty Images

Надпис призовава клиентите да вземат не повече от 3 зеленчука, за да има за всички. въпреки това рафтовете са празни.

"Салатена криза" завладя Великобритания, след като няколко големи вериги супермаркети силно ограничиха продажбата на пресни зеленчуци заради слаб внос и реколта в чужбина.

Четири от най-популярните вериги - Tesco, Aldi, Asda и Morrisons - позволяват само ограничен брой зеленчуци на клиент, а рафтовете се опразниха. В Tesco например всеки клиент може да купи до три домата, краставици или чушки. Други вериги като Sainsbury's, Lidl, Waitrose и M&S засега не са обявили лимит.

Недостигът на пресни зеленчуци в британските супермаркети е в резултат на екстремните климатични условия в Испания и Северна Африка, което е засегнало реколтата, посочват от британското правителство, цитирано от Би Би Си. Голяма част от зеленчуците в британските супермаркети по това време на годината идват именно от тези райони.

Според Ройтерс кризата за зеленчуци може да продължи и месец. Тя се изостря от по-слабото зимно производство в оранжериите във Великобритания и Нидерландия заради високите разходи за енергия, а социалните медии са залети със снимки на празни рафтове за плодове и зеленчуци в супермаркетите. Министърът на земеделието и екологията Терез Кофи обяви пред парламента, че се очаква ситуацията да остане така още две до три седмици.

По думите ѝ властите търсят алтернативни доставки.

Един от най-опитните британски бизнесмени в търговията на дребно обвини за недостига липсата на правителствена подкрепа, която пречи на местните производители да компенсират слабите реколти в чужбина. Джъстин Кинг, който е директор без изпълнителни функции на Marks & Spencer и е бил главен изпълнителен директор на Sainsbury's в продължение на десет години до 2014 г., заяви, че Великобритания е уникално зависима от внос по това време на годината, защото правителството е решило да не подпомага британските производители с техните сметки за енергия, пише Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!