Как да изберем най-подходящата камера за кола?

Стефан Йончев 27 април 2021 в 15:51 7857 0

В последните години не само професионалните шофьори, но и все повече любители се сдобиват с камера за кола. По този начин могат лесно да заснемат своето пътуване и да разполагат с доказателство пред КАТ в случай на инцидент.

На пазара днес се предлага богата гама от модели на видеорегистратори. За да успеете да се ориентирате сред многообразието от предложения и да изберете подходящата камера, трябва да сте добре запознати с основните им характеристики.

Важни характеристики при избор на видеорегистратор

Качество на картината

Тъй като става въпрос за камера, ясно е, че качеството на изображението е много важно. Затова оказват влияние много фактори:

Резолюция

Тя се измерва в пиксели, а големият им брой гарантира добър образ. Според големината си, те се делят на VGA, HD и FullHD. По-евтините видеорегистратори поддържат 720 пиксела, но изображенията не са достатъчно ясни. Резолюцията трябва да бъде с поне 1080 пиксела FullHD.

Скорост на снимане

Скоростта е също важен показател и се измерва в кадри за секунда. Колкото повече са кадрите, толкова по-добре. Оптимално трябва да са поне 25-30 кадъра/сек.

Зрителен ъгъл

Когато си купувате камера за кола, трябва да се уверите, че зрителният ъгъл е поне 120°. В повечето случаи е 90-120°. Колкото е по-малък, толкова обхватът на картината ще бъде по-ограничен. Някои модели предлагат видимост на 170°, което ще ви позволи да обхванете на записа по-голяма част от движението по пътя.

Процесор и оптика

За да бъде записът качествен, много зависи от процесора и оптиката. По-скъпият процесор оскъпява и цената на камерата. Що се отнася до оптичния сензор, по-голямата стойност на буквеното означение F показва по-добро качество на нощното заснемане.

Функции записване

Добрите камери за коли записват или на сменяема SD карта, или използват записване в цикъл. Обикновено micro SD картата трябва да се купи допълнително. Ако записите са на карта, трябва да триете периодично старите записи.

При някои камери е налична функция за автоматично стартиране на запис. При повечето модели може да се регулира дължината на видеоклиповете.
G-сензор и детектор за движение

Камерата с G-сензор реагира на всякакви вибрации. Това се отнася най-вече при установяване на нередности на паркинга при паркирано превозно средство.

Нощно виждане

Повечето камери имат такава функция, като поддържат WDR или HDR. Нощният запис е полезен при евентуален инцидент или посегателство.

Памет

Обикновено записът става на карта, защото стандартните камери нямат вградена памет или е недостатъчна. Някои камери имат памет 32GB, 64GB, дори 128GB.

GPS функция

Ако камерата има вграден GPS приемник, ще можете да записвате локацията и скоростта. По-скъпите модели са снабдени с дистанционен радар детектор.

Безжична свързаност

Хората често ползват блутут свързаността да изтриват записи на камерата, да я настройват и др. При някои модели е възможна комуникацията с интернет чрез телефон.

Избирайки добра камера за кола, можете да заложите на модел с 1080р резолюция, опции за автоматичен старт на записа, презаписване върху стари файлове и безжична свързаност.

Ако има вградена батерия, проследете дали има дълъг живот. Обърнете внимание и дали камерата е оборудвана с микрофон, защото в непредвидена ситуация аудио записът може да е от голямо значение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!