2500 лв. глоба за бургазлия, че слуша Графа по радиото

OFFNews 12 октомври 2014 в 12:55 51583 65

2500 лева глоба получи съдържателят на кафене в Бургас Христо Попов, докато заедно със сервитьорката в заведението слушал песен на Владимир Ампов - Графа по радиото, съобщи бургаският новинарски сайт "Флагман".

Проверката е направена на 16 октомври миналата година. В този момент в кафенето нямало клиенти, асобственикът и сервитьорката слушали радио. Докато звучала песента „Дим да ме няма”, двама инспектори и полицай влезли в заведението. Седнали на една от масите и попитали собственика дали си е платил авторските права да слуша Графа. Христо Попов учудено попитал забранена ли е тази песен, нямал идея защо въобще му задават този въпрос.

„Казаха ми, че нямам право да излъчвам музика на български и чужди изпълнители, за която не съм си платил правата. Нямам право да слушам радио независимо дали има клиенти в заведението ми”, обясни той.

Без повече обяснения инспекторите започнали да му пишат акта.

По време на описа след хита на Графа зазвучавапочнала песента Уоu and me в изпълнение на Serge Devant. Инспекторите записали и това в констативния протокол. Описали и стария касетофон, и флашката на собственика, които се предполага, че се използват за слушане на "незаконна музика". Сдружението „Мюзикаутор”, което държи правата на въпросните изпълнители, впоследствие разпознало песните и заявило, че няма договор с бургаския бизнесмен.

На 13 януари тази година на заведението е съставен акт. Наказателното постановление е потвърдено от Бургаския районен съд (БРС). Заместник-министърът на културата, който е наказателния орган в този случай, не уважил възражението на фирмата. От министерството приели, че няма основание за прекратяване на административнонаказателното производство. От своя страна БРС приел, че жалбоподателят нямал лиценз или договор за представянето на произведенията с „Мюзикаутор” – факт, който той не отричал.

„Това е абсурдно. По същата логика не можем да слушаме радио в такситата. Радията от своя страна печелят от бизнеса, който безплатно излъчва рекламите им, достигайки до голям брой клиенти”, гневи се Христо Попов, който изглежда не е запознат със задълженията да търговците да заплащат авторски права за музиката, звучаща в търговските им обекти.Попов далеч не е изключение. По данни на дружества за колективни управление на авторски права много нисък процент от хотелите, заведенията, такситата и дори медии заплащат за позлването на музика.

Бизнесменът ще съди до държавата, тъй като не смята, че глобата му е правомерна, а е пореден рекет.

„Това е безумие, официален рекет на бизнеса!”, възмутено коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!