2500 лв. глоба за бургазлия, че слуша Графа по радиото

OFFNews Последна промяна на 12 октомври 2014 в 12:55 50467 65

2500 лева глоба получи съдържателят на кафене в Бургас Христо Попов, докато заедно със сервитьорката в заведението слушал песен на Владимир Ампов - Графа по радиото, съобщи бургаският новинарски сайт "Флагман".

Проверката е направена на 16 октомври миналата година. В този момент в кафенето нямало клиенти, асобственикът и сервитьорката слушали радио. Докато звучала песента „Дим да ме няма”, двама инспектори и полицай влезли в заведението. Седнали на една от масите и попитали собственика дали си е платил авторските права да слуша Графа. Христо Попов учудено попитал забранена ли е тази песен, нямал идея защо въобще му задават този въпрос.

„Казаха ми, че нямам право да излъчвам музика на български и чужди изпълнители, за която не съм си платил правата. Нямам право да слушам радио независимо дали има клиенти в заведението ми”, обясни той.

Без повече обяснения инспекторите започнали да му пишат акта.

По време на описа след хита на Графа зазвучавапочнала песента Уоu and me в изпълнение на Serge Devant. Инспекторите записали и това в констативния протокол. Описали и стария касетофон, и флашката на собственика, които се предполага, че се използват за слушане на "незаконна музика". Сдружението „Мюзикаутор”, което държи правата на въпросните изпълнители, впоследствие разпознало песните и заявило, че няма договор с бургаския бизнесмен.

На 13 януари тази година на заведението е съставен акт. Наказателното постановление е потвърдено от Бургаския районен съд (БРС). Заместник-министърът на културата, който е наказателния орган в този случай, не уважил възражението на фирмата. От министерството приели, че няма основание за прекратяване на административнонаказателното производство. От своя страна БРС приел, че жалбоподателят нямал лиценз или договор за представянето на произведенията с „Мюзикаутор” – факт, който той не отричал.

„Това е абсурдно. По същата логика не можем да слушаме радио в такситата. Радията от своя страна печелят от бизнеса, който безплатно излъчва рекламите им, достигайки до голям брой клиенти”, гневи се Христо Попов, който изглежда не е запознат със задълженията да търговците да заплащат авторски права за музиката, звучаща в търговските им обекти.Попов далеч не е изключение. По данни на дружества за колективни управление на авторски права много нисък процент от хотелите, заведенията, такситата и дори медии заплащат за позлването на музика.

Бизнесменът ще съди до държавата, тъй като не смята, че глобата му е правомерна, а е пореден рекет.

„Това е безумие, официален рекет на бизнеса!”, възмутено коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.03 2016 в 18:04

Това хора се прави с цел затъпяване на младите българи слушайки чалгата! За авторските права е ок,но за пореден път се потвърждават думите: България страна на чудесата и абсурдите.Късмет в търсене на правата на въпросния господин.

13.03 2016 в 22:31

Значи ако си направя заведение, в което пускам класическа музика пак ще трябва да плащам, за да има пари да се издържа графа ли?

13.03 2016 в 16:19

Господина определил за Рекет, има пълната ми подкрепа !!! Радиата се поддържат с държавни пари те исват от данаците- дефакто човека си е платил !!! По тая логика всеки купил си (радио), дали вкъщи, дали в колата или навън трябва да плаща че ще слуша от него ! Какви са тез работи ????

13.03 2016 в 10:54

"Европейски закон"...Имам ресторант в чужбина и съм се сблъсквал с подобни проблеми. Тези които пускат каквато и да е музика в заведенията си ако ще дори да е радио трябва да плащат годишна такса за авторските права на всички местни и чуждестранни изпълнители която се определя от квадратурата на заведението и броя на местата за сядане в него. Разликата тук е че собствениците получават писмено известие за това и то 2 пъти. По този начин човек има време да реши дали да плаща съответната такса или не.

13.03 2016 в 10:39

Авторските права са фикция на ума, която не трябва да съществува в реалния живот и това е чудесен пример, в които продължението на логиката на хората подкрепящи тези права, показва колко извратена и аморална всъщност е тя.

Хората, които искат да печелят от творчеството си, трябва да се постараят да измислят как да го правят, без да използват биячката на аморалния закон и държава, а чрез доброволна размяна. Доброволна размяна - начинът по които този собственик на заведение си продава бирата.

12.03 2016 в 23:05

А тоя льольо кафета безплатно раздава ли ? Тъжното е , че дега правят проверки а лятото никой !

12.03 2016 в 22:56

Към коментар номер 54:Господин Ресторантьор, а знаете ли, че когато бирата е 2лв.в тази надценка влизат, наем, ток, вода, заплати, осигуровки и още куп неща, но явно не сте запознат.Хайде да не се изказвате неподготвен моля...Единствената музика която може да се слуша по заведенията без да се плаща за права е чалгата, което разбира се е кошмар и то голям, но то такива като теб явно не излизат от кварталните чалги кръчми щом 2лв за бира ти се виждат множко. Аман от такива като теб, които правят непрекъснато сметката на другите!!!

12.03 2016 в 19:44

Сега дали ще глобяват още повече, ако пускат Азис без да са платили авторските права да го слушат. Нали "Ню Йорк Таймс" нареди този "голям творец на музикално изкуство" редом до други световни музикални звзди. Но защо се сещам, че същия вестник е посочил и Адолф Хитлер за политик на годината точно преди да разпали ВСВ?!

12.03 2016 в 17:22

Разбирам да плащаш за права на музика, която слушаш от флашка. Но радиото вече е уредило правата с Музикаутор и няма НИКАКВА ЛОГИКА да се плаща двойно.
За какво иначе да се пуска радио в заведение с всичките му реклами и т.н?? Аа да, и какво става, ако си платил към Музикаутор, но по радиото зазвучава песен, за която не държат правата те - на кого се плаща тогава??

12.03 2016 в 16:22

Статията е некоректно написана още от заглавието! Непознаването на авторското законодателство не е извинение. Това е все едно да кажеш аз не знаех, че ако влезна в апартамента ви и ви взема телевизора е престъпление.
 
X