Военният министър остави избора за нов изтребител на новия кабинет

Юлиан Христов 04 юли 2014 в 12:20 3580 2

Ангел Найденов

Военният министър Ангел Найденов обяви, че изборът на нов изтребител за бойната ни авиация ще бъде оставен за следващото правителство. 

Едва ли има правителство - може би има, но нашето не е сред тях, което да взема решения в края на своя мандат, които да обвързват не просто следващото, а най-малко още две правителства в рамките на по 4 години мандат. Това е отговорност, която аз мисля, че ние не бива да стоварваме на следващо правителство. То трябва да направи своя избор, коментира военният министър пред журналисти.

Подобно решение беше очаквано, но това допълнително ще забави във времето способностите на военно-въздушните сили (ВВС), които имат ангажименти както към НАТО, така и към охраната на въздушното пространство в мирно време.  

Правителството трябваше да вземе решение между два варианта - да модернизира авиониката на старите съветски МиГ-29 или да прибегне до купуването на изцяло нов тип изтребител. От друга страна за покупката на нов изтребител кабинетът трябваше да реши дали да купи новопроизведени или употребявани самолети.

Военният министър обясни, че само за подмяна на авиониката са необходими повече от 320 млн. лв. отделно като се прибавят средствата за ремонт и поддръжка за удължаване на жизнения цикъл на наличните изтребители и средствата.

"Разбирате, че става дума за средства, които до края на периода на експлоатация на изтребителите надхвърлят 1 млрд. Толкова е и стойността на проекта за придобиване на нов тип боен самолет – втората опция, която е предмет на избор и преценка. Аз не крия моето мнение, че според мен правителството можеше да разгледа и съответно да вземе решение за стартиране на проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Дори заради факта, че придобиването на този нов тип боен самолет означава минимум 20 години повече период на експлоатация на тези самолети в сравнение с изтребителите, с които разполагаме", каза Найденов.

Министърът, който в края на миналата година каза, че 2014 година е критична от гледна точка на необходимостта да се вземе конкретно решение, обясни че между 2 и 3 години е минималният срок за усвояване, доставка и бойна експлоатация на новия тип боен самолет.

"Следователно ние трябва да си даваме сметка, че нямаме особено много време в рамките, на което да направим своя избор и съответно да стартираме цялата процедура по придобиване на новия тип боен самолет, по изграждането или допълването на необходимата инфраструктура, обучението на пилотите и техническия състав, доставката на цялото оборудване, необходимо за поддържане на място на новите самолети и тяхното прилагане и използване на ежедневните задачи на БА", каза той, цитиран от БГНЕС.

Сделката за изтребителите, която представлява най-големия модернизационен проект в армията, увисва за пореден път. Няколко поредни правителства не успяха да вземат решение за това какъв изтребител е нужен за бойната авиация. В правителството на ГЕРБ беше подготвено решение за купуването на употребявани изтребители от португалските ВВС, които в крайна сметка бяха купени от Румъния. След като за пореден път бяха направени совалки за проучване на възможностите, новото правителство на БСП се запозна повторно с офертите и подготви свое становище по въпроса. Неофициално се твърди, че изборът на авиаторите е паднал върху покупката на чисто нови шведски изтребители "Грипен". 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!