Шефът на СГС иска уволнение за съдия Мариян Марков

OFFNews 13 август 2015 в 13:42 6057 0

Шефът на СГС иска уволнение за съдия Мариян Марков

Висшият съдебен съвет (ВСС) e образува. дисциплинарно производство за съдията от Софийски градски съд (СГС) Мариян Марков, съобщава БГНЕС.

Производство е по предложение на председателя на съда Калоян Топалов, който иска отстраняването на съдията заради неспазване на процесуалните срокове по делата, които е гледал. Това, според председателя на СГС, довело до накърняване престижа на съдебната власт, пише "Дневник". 

Справка е показва, че съдия Марков е забавял мотиви с по една година. По едно от неговите дела от 2011 г. досега няма постановен съдебен акт. Марков не написал и мотиви по дело, образувано през 2011 г., но започнало година по-късно. Присъдата по него Марков постановил през февруари 2014 г., мотивите по нея все още се чакат.

Председателят на СГС е изискал информация за работата на Марков и в районния съд. От нея ставало ясно, че съдията системно не е насрочвал разпределените му дела, както и че отново не е изписвал мотивите по решените от него случаи.

Марков беше предложен за уволнение още преди две години, след като проверка на Инспектората към ВСС установи серия от подобни нарушения. Тогава той беше понижен от градски в районен съдия за две години. Преди около месец наказанието изтекло и Марков е върнат отново на работа в СГС. 

Марков е гледал едни от най-знаковите дела в съда. Той даде на Александър Томов 9 години затвор за източването на "Кремиковци". Делото обаче не можеше да започне на втора инстанция, защото съдия Марков близо 2 години не беше написал мотивите към присъдата си. Само ден по-късно съдията публикува и мотивите си към оправдателната присъда на бившия шеф на "Булгартабак" Христо Лачев и съпругата му, които бяха обвинени за укриване на 128 000 лева данъци. Закъснението на съдия Марков бе три години.

През ноември 2013 година съдията бе пребит с метален бокс пред входа на дома си. Извършителят остана неизвестен, а ясно стана само, че целта на нападението не е била грабеж. Побоят стана след като Марков пусна под гаранция срещу 15 хил. лева осъденият за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина Николай Русинов - Чеци.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !