Незаконно подслушваните ще бъдат предупреждавани

OFFNews 06 януари 2014 в 10:16 2224 4

Огнян Стоичков
Огнян Стоичков

"С новия регистър за специалните разузнавателни средства (СРС) ще бъдат предупреждавани незаконно подслушваните. Акцентът в работата на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства през следващите два месеца ще бъде върху изработването на новите образци и регистър за използването на СРС."

Това обяви пред БНР бившият депутат от "Атака" и настоящ член на бюрото Огнян Стоичков.

На базата на анализа ще се определят и механизмите на използването и унищожаването на СРС-та.

"Правим анализ на информацията, с която разполагаме до момента – докладите на Върховната касационна прокуратура и на съдилищата в България за 2012-та година. Те са депозирани в Народното събрание, обсъдени са и са приети от народните представители, но без акцент използване на СРС, което е акцентът в нашата работа.

Именно по данни на тези доклади в България се слуша и то се слуша много. Например за 2012-а година окръжните съдилища са дали разрешение за 12 251 случая за използване на СРС. От тях само 2500 са послужили за доказателства, годни за наказателния процес", обясни Стоичков.

По думите му най-големите проблеми, с които ще се сблъскат, е съхранението и унищожаването на събраната информация. Той обясни, че изработването на регистрите ще позволи гражданите да бъдат уведомявани, когато срещу тях се използват незаконосъобразно СРС.

Огнян Стоичков уточни, че бюрото ще има и додкъп до машините, с които се подслушва, ако се наложи.

Най-важното
Всички новини
X

Подкастът на OFFNews