Осем години затвор за Златко Баретата

Юлиан Христов 13 февруари 2012 в 10:12 3352 0

Златомир Иванов ( Златко Баретата) снимка: Сергей Антонов
Златомир Иванов ( Златко Баретата) снимка: Сергей Антонов

Осем години затвор получи днес Златомир Иванов-Златко Баретата.

Решението е на магистратите от Софийски градски съд по делото, което тече вече три години на първа инстанция.

Миналата седмица прокуратурата поиска 17 години затвор за Баретата по обвинения за убийството на Румен Стефанов-Алфа на 23 септември 2007 г. в Перник и за ръководенето на организирана престъпна група, която е по-популярна в престъпните среди като „Фирмата“. Групата е била създадена с цел да разпространява наркотици в страната.

Общо 154 години затвор поиска прокуратурата за Баретата и останалите 20 подсъдими. По делото бяха разпитани над 100 свидетели, направени са 20 експертизи.

Днешната присъда е по второто обвинение. По обвинението за убийство съдиите счетоха Баретата за невинен.

Съдия Петър Гунчев оневини близо половината от 20-мата подсъдими заедно с Баретата, за които прокуратурата твърди, че са били част от "Фирмата". Сред оправданите е и Мартин Горески, който е най-малкият член на групата и беше все още ученик, когато тя бе заловена. Мартин Димитров  който е сочен за дясната ръка на Баретата, получи 4 години затвор, но в присъдата ще се приспадне времето, което той е прекарал в ареста. От присъдата на Баретата също ще бъде приспаднато времето, прекарано от него в ареста.

Златомир Иванов се извини на всички, които са осъдени: "Заради мен ги осъдиха", каза той пред журналисти на идзлизане от залата. Баретата обясни, че ако той беше оправдан и те щяха да са оправдани. Според него има много неща, които се разминават по това дело и той се надява втората съдебна инстанция Софийският апелативен съд да им обърне внимание.

Като посочи, че в България всеки е невинен до доказване на противното, Баретата коментира, че тях ги съдят предварително. Той посочи, че и групата е много странна, тъй като в нея има само организатори, но не и работници. "Аз се смея, какво да направя? Това, че се смея, не значи, че ми е смешно", коментира още Баретата.

Присъдата ми стъпва на показанията от досъдебното производство. Къде са ми парите, след като съм такъв лош? Нали си невинен до доказване на противното, тук е точно обратното. По същата логика, можеше да ме осъдят за притежание и разпространение на ядрено оръжие”, каза Златомир Иванов и обясни, че има нови доклади и свидетели по делото и ще обжалва присъдата пред Софийски апелативен съд.

„Стъпват на показанията на трима души, въпреки, че са разпитани 100. Толкова смели хора, че да ме оправдаят - не знам да има. Съжалявам, че заради мен осъдиха другите 10 души, нямаше как тях да ги осъдят, ако бях оправдан. Извинявам се и на свидетелите, че висяха заради мен, но не съм виновен, не съм ги карал аз”, обясни Златко Баретата и каза, че не иска повече да дава интервюта, тъй като отново някой ще го изтълкува погрешно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови