Ангел Найденов за Крим: Не можем да признаем резултати от незаконен референдум

OFFNews 22 март 2014 в 13:07 3836 6

Ангел Найденов
Ангел Найденов

„Не могат да се признаят резултати на референдум, които са в нарушение на законодателството на Украйна и на международните норми", това заяви военният министър Ангел Найденов в ефира на "Дарик".

„Подкрепям свикването на Консултативния съвет за национална сигурност към президента и опита му да потърси консолидирана позиция", каза още Найденов.

Пред агенция "Фокус" обаче военният министър заяви, че е скептичен за достигането на единно становище на заседанието на КСНС в понеделник.

"Има две обстоятелства, които биха повлияли върху постигането на общо становище. Първо, до момента имаме трудно примирими позиции, които вече са изразени преди свикването на КСНС, има и диаметрално противоречие и крайни схващания, каквато е и позицията, изразена от Президента", каза Ангел Найденов.

"Второ, КСНС се провежда във времето на един много сериозен политически скандал във фокуса, на който е именно президентът Плевнелиев, който според парламентаристи, грубо е нарушил текстове от закона за избирателния кодекс. Това няма как да не се отрази на атмосферата, а в крайна сметка и на окончателното становище или на резултата от заседанието", каза Ангел Найденов.

Военният министър подкрепи своя колега Кристиан Вигенин, който отнесе огромно количество критики заради посещението си в Украйна.

„Не виждам нищо по-естествено от това министърът на външните работи да посети размирни райони, какъвто беше в случая този на Украйна, и да проведе срещи с управление, признато и прието от международната общност".

Министърът припомни, че България до момента не е наложила вето за санкции срещу Русия.

„Подкрепили сме съюзниците. Друг е въпросът за икономическите санкции - какво ще е отражението им върху българските интереси. Трябва да се направи оценка на въздействието и да представим нашата позиция. Не съм съгласен с президента, че това нямало значение, че били дребни сметки. Няма дребни сметки, когато могат да се идентифицират поне 10 области, които могат да пострадат от реципрочни действия от страна на Русия", каза още Найденов.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!