Жандармерия и полиция пред посолството на Турция, пази го от протест (на живо)

Йорданка Веселинова 18 ноември 2021 в 16:11 17263 3

Сили на жандармерията и на полицията са пред посолството на Република Турция на столичния булевард "Васил Левски".

На място има 6 буса на жандармерията, много полиция, кола на пожарната и линейка. Дипломатическата кола е извадена и напусна сградата с двама души вътре.

Входът е затворен. 

От пресцентъра на МВР уточниха, че силите на реда са на мястото заради обявен протест срещу намесата на югоизточната съседка във вътрешните работи на България. Акцията е се организира във фейсбук под наслов "България на бунт срещу намесата на Анкара в балотажа". Столична община не е уведомена за протеста и не е ясно точно кой е организатор.

Малко по-късно пред сградата на дипломатическата мисия се събра множество, участници в него започнаха да замерят сградата с домати. Зазвучаха патриотични песни. Имаше и призиви да се гласува за Румен Радев на втория тур на президентските избори.

Един от демонстрантите е Васил Коцев, човекът, на когото бившият премиер Бойко Борисов се извини по телефона, след като Коцев бе привикан в ГДБОП заради публикация в социалните мрежи. Борисов настоя да се разбере защо дирекцията действа по този начин. По думите на Коцев лидерът на ГЕРБ го уверил, че не бива да се притискат гражданите така и го насърчил да му пуска есемес, ако има проблем, за да го обсъдят.

 

Около 17:25 протестиращите блокираха бул. "Васил Левски".

Малко след 18 часа към протестиращите пред посолството се присъедини шествие в подкрепа на Румен Радев за балотажа.

В 18:30 часа протестът приключи. Демонстрантите се разделиха на две групи - едната пое към националния стадион, а другата тръгна към Софийския университет, но спря пред резиденцията на турския посланик, за да скандира срещу намесата на Анкара във вътрешните работи на страната. 

По-рано днес посланикът на Анкара Айлин Секизкьок бе привикана в Министерството на външните работи. 

Поводът за нея е бил произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент на България и за народни представители на 14 ноември и във връзка предстоящия втори тур на президентските избори в неделя.

На турската страна бе привлечено вниманието за случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Република Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас, обясниха от МВнР.

Българската страна е изразила очакване турските институции и официални лица категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България, по време на предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на България на 21 ноември 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

3

Име на профила

18.11 2021 в 23:37

Защо пък рани? герберастките тролове имат толкова много неща за близане....

1215

2

Lyubo

18.11 2021 в 21:48

Сашката, къде изчезна няколко дни ? Рани ли близа ?