Жълт и оранжев код за валежи в цялата страна

Зимата се връща, температурита падат

OFFNews 15 декември 2023 в 06:55 3042 1

Снимка НИМХ

Валежите ще обхванат цялата страна, а на много места ще са значителни по количество, показва прогнозата на НИМХ. В източната част на страната в сила ще бъде жълт код за обилни валежи от дъжд. В по-голямата част от Западна България ще бъде в сила оранжев код за обилен дъжд и сняг.

Оранжев код за интензивни валежи е обявен за 14 области - София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Враца, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Габрово, Велико Търново, Стара Загора и Бургас.

Жълт код е обявен за останалите области на страната.

Още преди обяд в планинските райони и на отделни места в Североизточна България дъждът ще преминава в сняг, а до края на деня мокър сняг ще завали и на много места в останалата част от страната. Привечер ще започне да се образува снежна покривка. Вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще е умерен, в Източна България - временно силен.

По планинските проходи и в Североизточна България ще има условия за виелици и навявания. Ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижават. Сутринта ще са между 5° и 8°, а следобед в по-голямата част от страната ще са между 1° и 4°; в София - около 2°.

Над планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще духа умерен, временно силен вятър от север-северозапад, който до края на деня ще се ориентира от североизток. Ще има условия за навявания и виелици. Ще нахлува студен въздух и през деня температурите рязко ще се понижат. Максимална температура на височина 1200 метра около 2°, на 2000 метра - около минус 1°.

Над Черноморието ще е облачно и дъждовно. Ще духа умерен, временно силен вятър от север-североизток. С него ще нахлува студен въздух и към 14 часа температурите ще са 4°-5°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

ПР

15.12 2023 в 07:46

Нормалното зимно време.И каквото и клише да е,да шофираме по-леко и внимателно,съобразено с пътните условия.Че от много бабаитлък и джигитлък,после идват по-малките и уви,по-големите ядове.
 
X

Да помогнем на украинските деца!