Завръщат се участниците в 27-та антарктическа експедиция

OFFNews Последна промяна на 24 март 2019 в 21:41 1155 0

Снимка Bulgarian Antarctic Institute

Успешно приключи 27-та Национална антарктическа експедиция.

Екипът, който зазими и консервира Антарктическата ни станция “Св. Кл. Охриски” на о-в Ливингстън за дългата и сурова антарктическа зима, се завръща утре на Летище София с полет от Рим.

Това са Командира на базата през втория етап на експедицията Драгомир Матеев, енергетика инж. Йордан Йорданов, лекаря д-р Тодор Шамов, геологът Стефан Велев, готвачката Уляна Яркова и логистиците Павел Григоров, Петър Сапунджиев и Цветан Паров. 

По време на експедицията, в която участваха 29 българи, бяха реализирани 6 нови научни проекта по Националната програма за полярни изследвания в областта на геологията, геоморфологията, биологията, климатологията и геодезията, селектирани от специализирана научно-експертна комисия по строги критерии на Европейския съюз.

Заедно с нашите учени на базата работиха и специалисти от Чили, Бразилия, Португалия, Испания, Колумбия, Турция и Монголия.

Паралелно с научните изследвания, бяха извършени и строителни и ремонтни дейности по подобряване на инфраструктурата на базата - бе построено ново генераторно помещение, модернизиран и разширен кухненския блок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови