Завършването на учебната година е първият приоритет на МОН

OFFNews 17 май 2021 в 10:47 2773 0

Служебният министър на образованието и науката Николай Денков очерта няколко приоритета на МОН. Първият от тях е успешното завършване на учебната година, което включва държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след основно образование. Подготовката на следващата учебна година също е в списъка му.

"Ще направим задълбочен анализ какви са резултатите от дистанционното обучение, къде има сериозни проблеми, свързани с отпадането на учениците, със закъснението с усвояването на материала. На тази база при подготовката на следващата учебна година ще предложим пакет от мерки, които са бъдат прилагани от следващия екип в министерството", обясни Денков.

Завършването на картата на висшето образование в България също влиза в сметките на министъра. Според него предишният екип на МОН е постигнал съществен напредък, но липсва аналитичната част: какви са изводите от събраните данни и какво предстои да се направи в областта на висшето образование.

На следващо място Денков постави преглед на дейностите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, и програмите, свързани с образование, обучение и научни изследвания.

По тези 4 приоритета МОН ще работи със зам.-министър Мария Гайдарова, която ще отговаря за всички дейности, свързани с училищната мрежа: завършване на учебната година и подготовката на следващата.

"Тя е известен специалист. Един от водещите в България учители, директор на училище, свързан с въвеждането на иновативни практики. По отношение на анализа на проблемите в училищното образование ще работим с Евгения Пеева, която също има многогодишен опит в тази област. Тя е ръководила и редица проекти, финансирани от ЕК, и проекти в партньорство с МОН. В това отношение заедно със зам.-министър Гайдарова ще се допълват, за да имаме пълната експертиза, необходима за подготовката за следващата година", съобщи служебният министър.

Другият заместник на Денков - Генка Петрова, ще координира дейностите, свързани с изследователските университети и със завършване на картата на висшето образование. Петрова е била 8 г. зам.-ректор в Медицинския университет в София и е работила по редица европейски и национални проекти.

За научната дейност ще отговаря зам.-министър Нели Косева, която идва в качеството си на главен секретар на БАН.

Всеки от зам.-министрите ще работи по Плана за възстановяване и развитие. Международната дейност ще бъде координирана от Евгения Пеева. Началник на кабинета ще бъде Иван Модев, а Екатерина Попова ще отговаря за връзките с обществеността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови