Започва ремонт около храм Св. Александър Невски, площадът става пешеходна зона

Контейнерите за боклук слизат под земята, правят нови пет тоалетни

OFFNews 29 юни 2018 в 15:38 9066 2

Започва обновяването на зоната около храм „Св. Александър Невски“ и двете знакови централни градски градини – „Кристал“ и „Св. Климент Охридски“ от понеделник.  

Задачата ни е да обновим знаковите пространства, да запазим духа на София и да освободим повече зони за пешеходците, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

Около храм-паметника „Св. Александър Невски“ ще обновяват тротоарните настилки и осветлението, ще се изгражда и художествено осветление на храма „Света София“ и ул. “Московска“. Зоната към централния вход на „Св. Ал. Невски“ става пешеходна зона, освобождават се и част от паркоместата. 

Проектът включва обновяване на тротоарите, осветлението и настилките по ул. „Оборище“ от бул. „Васил Левски“ до ул. „Г. С. Раковски“; ул. „Париж“ от бул. „Цар Освободител“ до ул. „Московска“; ул. „Дунав“ между ул. „Московска“ и пл. „Александър Невски“ и участъци от ул. ул. „15-ти ноември“ и ул. „11 август“.

Ще се ремонтира площадът около паметника на Васил Левски и бул. „Васил Левски“ от паметника на Апостола до Ректората. 

В цялата зона всички контейнери ще бъдат подземни. Предвижда се и изграждане на 3 станции за зареждане за електромобили, както и на пет обществени тоалетни.

В договора с изпълнителя за тази зона - ПСТ Груп, сме заложили сериозни изисквания и санкции за качество на работа и спазване на срокове по договор. Задържаме на изпълнителя банкова гаранция от 536 664 лв. След Акт 15 освобождаваме половината от сумата, а другата задържаме до изтичане на 5 годишната гаранция на обекта. При неспазване на срока на изпълнителя се налага неустойка от 178 888 лв. за всеки просрочен ден. При некачествено изпълнение предвидената по договор санкция е 894 440 лв., обясни Фандъкова. 

Проектът се финансира по оперативна програма „Региони в растеж“ от 19,1 млн. лв. и съфинансираме с 2,2 млн. от бюджета на София.

Цялото обновяване на зоната трябва да завърши през 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11024

2

Комита

03.08 2018 в 23:18

Общината дава на "ПТС Груп" 20 млн. лв., а ако те не си свършат работата добре, както обикновено става, връщат обратно само 900 000 хил., така ли? И това ако не е пладнешки обир...

7014

1

Диди

03.08 2018 в 20:01

А някой да е проверявал "жестоките закани" на кметицата години наред за санкции, глоби и какви ли не други щуротии де остават само за спомен в договорите и. А обектите - виждаме ги. Качество "от ден до пладне". Всичко се кърти още на втората година. Погледнете булевардите изградени през последните пет-шест години в какво дередже са. Особено тротоарите и велоалеите. Мама миа!!!