Започна новият етап от освобождението на Мосул от ДАЕШ

OFFNews 20 февруари 2017 в 17:52 2889 2

Н. Пр. Кахтан Джанаби.

Вчера, на 19 февруари, започна новият етап от операцията на иракската армия и нейните съюзници по освобождаването на Мосул от контрола на "Ислямска държава".

По повода в посолството на Ирак в София бе открита изложба под надслов “Заедно за успеха на иракските военни сили в град Мосул”, която показва снимки от случващото се в града.

“На 17.10.2016 г. иракските военни сили започнаха битката за освобождението на Мосул. Ръководителите на силите за сигурност предприеха поетапен план за освобождението на града, след като бяха освободени много съседни села и райони, за да се избегнат и редуцират материалните и човешки загуби сред гражданите на Мосул, както и за да се избегнат големи вълни от разселени лица. Иракското правителство няма възможност да покрие основните битовите нужди и здравното обслужване за разселеното население, ако броят му е много голям. Населението на гр. Мосул възлиза на около 1.5 млн. души, затова планът за освобождението му е поетапен - за да може разселените лица да бъдат върнати в освободените райони след края на всеки етап. Източен Мосул е изцяло освободен. Операциите за него започнаха още миналата година, като врагът беше взет под прицел от военновъздушните иракски сили и авиацията на Международната коалиция за борба с ИДИЛ. Всички пътища, които свързват гр. Мосул със Сирия, бяха отцепени, за да се избегне възможността терористите да избягат в Сирия", заяви на събитието Н. Пр. Кахтан Джанаби, посланик на Ирак в България.

Той допълни, че още сутринта на 19 февруари войските са освободили 3 села от силите на терористите.

"Сраженията ще продължат, докато не бъде освободен целият град. Освобождението на Мосул, считан от ДАЕШ за тяхна столица, ще сложи край на военното присъствие на тази терористична организация на територията на Ирак. Очакваме елиминирането им да се случи в най-скоро време”, завърши той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

1

El Commandante

20.02 2017 в 17:57

С оглед продължителността на операцията, позволявам си да вляза в ролята на Одисей и да ви попитам: замисляли ли сте се да подарите на ДАЕШ дървен танк например?
От тея-по-големите?