Записват децата бежанци в БГ училище с карта за нивото на образование

OFFNews 05 април 2017 в 16:00 2844 0

Децата бежанци ще бъдат записвани в българско училище след представянето на карта с информация за образователното им ниво. Пълнолетните чужденци ще бъдат насочвани и към професионално образование у нас, предвижда наредба от времето на Меглена Кунева, разписана от наследилия я служебен министър проф. Николай Денков.

Децата ще минават на събеседване с комисия, ще попълва протокол с насоки за класа, в който е подходящо да бъде записано детето. Картата ще е част от протокола. От комисията ще уточняват дали е необходимо то да бъде обучавано допънително по български или по друг учебен предмет.

Родител или настойник ще подава заявление за прием на детето бежанец в училище до съответното Регионално управление на образованието. В него ще посочва на какво ниво детето владее български, посещавало ли е курсове, какъв е майчиният му език, какви други европейски езици владее и на какво ниво. Трябва да се уточни и последната завършена група, клас, етап или степен на образование, профил или професия, както и предпочитанията за класа, в който да бъде записано детето, и за формата на обучение.

Последната дума за профила/специалността и формата на обучение ще има комисията.

РУО трябва да съдейства и за осигуряване на преводач за събеседването.

Българските училища ще могат да приемат желаещите да учат чужденци през цялата година, но не по-късно от 30 дни преди края на втория учебен срок.

Ако записаните между V и X клас не могат да предоставят документ за завършен предходен клас, ще имат възможност да валидират придобитите знания.

Ако ученикът не може да валидира компетентностите по всички учебни предмети за предходния клас или етап на образование до края на учебната година, той има право да бъде записан в следващ клас при успешно завършено обучение на класа, в който се е обучавал през съответната учебна година. До три учебни предмета от предходния клас могат да бъдат прехвърлени за валидиране през следващата учебна година.

Когато ученикът не валидира прехвърлените до три учебни предмета, той не получава свидетелство за основно образование или удостоверение за първи гимназиален етап. По преценка на комисията при слаби резултати ученикът може да повтори класа или да бъде върнат в предходен клас, но не с повече от три години под класа, в който се е обучавал през съответната учебна година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!