Закриването на Фонда за лечение на деца в чужбина било стъпка напред

OFFNews Последна промяна на 23 октомври 2018 в 09:33 2361 0

Преструктурирането на три от най-чувствителните звена в здравеопазването се прави, за да се съчетаят най-добрите практики.

Това коментира зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева в сутрешния блок на bTV по повод закриването на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина. Досега двете звена приемаха молби на деца и възрастни за лечение в чужди болници. Двете структури ще преминат към Здравната каса.

Реформа предстои и в Агенцията по трансплантациите. Tя ще бъде обединена с медицинския одит в обща структура - Агенция за медицински надзор. 

Бяха изказани обаче и опасения, че реформата в тези звена цели "да ги скрие" от медийното и общественото внимание, като ги бъдат вкарани под шапката на по-големи структури. През годините дейността им неведнъж е ставала повод за медийни репортажи и публичен натиск.

Няма да има негативно отражение за лечението на децата в чужбина, а просто ще се съчетаят най-добрите практики на касата и на Фонда, увери Жени Начева по повод реформата в здравния сектор.

По думите на зам.-министъра в дейността на Фонда за лечение на деца, Комисията за лечение в чужбина и Агенцията по трансплантации е имало пропуски и е настъпил моментът за промяна. Не е ясно, дали Общественият съвет към фонда ще остане.

„Досега децата и семействата им търсеха само оферти, подаваха документи и в Касата и във Фонда. След реформата на едно място ще се подават документи, работата с родителите и децата ще се облекчи. Лечението, свързано с трансплантациите, ще се осъществява от Касата – отново от един източник на финансиране", отбеляза Жени Начева.

„Предвиден е трансфер от бюджета към Фонда за лечение на деца от 14 милиона лева и още 2 милиона за Комисията за лечение в чужбина. Касата ще продължи да финансира тези структури. Това ще помогне да се подобри административния капацитет без да се нарушат функциите и контрола, които двете структури са изпълнявали“, подчерта тя.

Чистата администрация на Агенцията по трансплантациите ще премине към новата институция – Агенция медицински надзор, каза още Начева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови