ВВС започва съвместна летателна тренировка Тракийска пепелянка 2022 с авиацията още 4 армии

OFFNews 08 август 2022 в 17:26 2090 0

Съвместната тренировка ще продължи до 19 август

Снимка Министерство на отбраната

Съвместната тренировка ще продължи до 19 август

Екипажи от състава на българските Военновъздушни сили (ВВС) започват от днес, 8 август 2022 г., изпълнението на задачи в съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка - 2022“. В нея ще участват сили и средства от военновъздушните сили на Гърция, Канада, Румъния и на САЩ в Европа, съобщи пресцентърът на МО.

В рамките на две седмици, в периода от 8 август до 19 август 2022 г., в българското въздушно пространство ще се проведат съвместни полети и ще се изпълняват задачи, специфични за родовете авиация и противовъздушна отбрана (ПВО), чиято сложност ще нараства с хода на тренировъчните действия. Основната им цел е свързана с подготовка на силите за съвместно участие в коалиционни операции.

От българска страна участват военнослужещи от базата за Командване, управление и наблюдение, екипажи на изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от авиобаза Безмер, вeртолети AS-532 Cougar от авиобаза Крумово със задачи по авиомедицинска евакуация и формирования за противовъздушна отбрана от състава на ВВС и Сухопътни войски.

F-18 на Кралските канадски военновъздушни сили ще оперират от северната ни съседка. Румънските и гръцките военновъздушни сили с техните F-16 ще провеждат полети с излитане и кацане от своите бази за постоянна дислокация.

Военнослужещи от състава на американските ВВС ще осигуряват действията на авиацията на полигон Елена.

Съвместната подготовка „Тракийска пепелянка“ се провежда ежегодно от 2010 г. и предоставя възможности на военновъздушните сили на страните-участнички да генерират богат опит при реално взаимодействие в международна среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови