Вулгарни откъси от детска книжка скандализираха родители на петокласници

Книгата, определена като етнофентъзи, е част от инициативата за насърчаване на четенето „Разказвачът на приказки“

OFFNews 18 април 2023 в 09:14 26552 8

книга

Снимка Скрийншот

Спорната "детска" книжка

Вулгарни откъси от детска книжка възмутиха родители на петокласници от Хасково. Книгата на писателя Николай Теллалов "Да пробудиш драконче" е определяна от критиците като "етнофентъзи" и е в челните места в родната класация за детско произведение на десетилетието.

Четивото с еротични елементи не е включено в учебната програма. То е част от инициативата за насърчаване на четенето „Разказвачът на приказки“, която влиза и в училищата, където самите автори на книги четат откъси от книгите си, а след това, ако децата поискат, могат да си ги закупят.

„На някои страници има нецензурни и груби изрази. Потресена съм. Рекламира се алкохол, насърчават се децата да пият”, разказа Живка Ванчева, майка на петокласничка пред Нова телевизия.

Кой е цитираният скандален откъс:

- Даже се посдърпахме тогава. Та, значи, върнахме се после тука скарани и хоп, направихме бебето, тъй ли?
- Да, струва ми се....
- Изобщо не се ******* онази вечер. Единствената, когато си преспивала тук, и не сме правили нищо.
- Грешиш. По едно време ти се събуди и ми го *****.
- Абсурд – хладно отрече Радослав, а ушите му пламенееха.

„Това е един чудесен проект за насърчаване на детското четене. Не съм чела тази книга, но случайно попаднах на страница, в което има много вулгарни и нецензурни изрази, които не са нормални за 4. и 5. клас. Нашето ръководство в училището е взело мерки още преди празниците и са уведомени институциите“, каза пред bTV Живка
Банчева, родител.

Банчева подчерта, че книжката е част от инициативата и е подкрепена от Министерството на образованието и Държавна агенция за българите в чужбина.

10 години не е имало нито един проблем. Във всяко училище гостуват различни автори. Има екип в инициативата за това дали книгите отговарят на изискванията. Ние заставаме зад всеки един автор. За мен има и разнопосочно мнение – колкото родители не харесват книгата, толкова и я харесват“, коментира д-р Константин Иванов, който е инициатор на „Разказвачът на приказки“.

„Тази инициатива беше продължение на „Седмицата на детската книга“. Ние прочетохме всички анотации, които ни представиха и обсъдихме с директорите на училищата, обясни началникът на Регионалния инспекторат на образованието в Хасково Велеселина Павлиткова.

Според нея книгата е подходяща за ученици от по-горните класове, тъй като е "топ фентъзи" сред детските романи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

8

Хоби

19.04 2023 в 16:01

Абсолютно потресена съм от този изсмукан от пръстите скандал! То бива, то може, ама до такава степен изпростял народ не вярвах, че сме! Единственото радващо е, че на фона на безумно тъпата кампания срещу едно от трите най-добри български фентъзита много деца ще прочетат книгата, заинтригувани именно от извадения от контекста цитат. И ще открият, че тя не е детска, че е изключително оригинална и много българска литература. А след това ще потърсят и останалите три тома от тетралогията. Така вместо да извадят очи, гневните илитерати ще изпишат вежди, а странните фантазии на възмутените мами е добре да бъдат консултирани с професионалисти.

14469

7

случайно прочетох

18.04 2023 в 17:25

"Живка Ванчева, майка на петокласничка пред Нова телевизия."

Тази жена не смята ли, че да цъфне да морализаторства пред телевизия е злепоставящо за детето ѝ?
Според мен е могла да сподели с дъщеря си какво мисли за текста, а не да се шляе по студиата.

865

6

Constanza

18.04 2023 в 16:24

Противно.

17439

5

мнение от IP

18.04 2023 в 12:50

Може би само са сбъркали с 1 година аудиторията. Нищо друго скандално няма. Да забраниш книга на детето си, вместо да обясниш защо не ти допада да я чете на тази възраст - това е по-лошо, отколкото да прочете две нецензурни думи. Самото то сигурно чува много повече всеки ден.

12261

4

Божо

18.04 2023 в 10:50

"Не съм чел/чела книгата, ама съм длъжен/а да я оплюя!"

Те въпросните "моралисти" едва ли са прочели даже и "Винету", но знаят най-добре!
Но щом навремето такъв безобиден филм като "Лили рибката" успя да предизвика вълни от "възмущение", няма какво да се чудим на "акъла" на определени индивиди.

-529

3

6екеr4о

18.04 2023 в 10:48

Преди няколко години на приемен изпит след 7-ми клас от Образователното министерство бяха дали непознат разказ на Деян Енев, нещо за някаква заложна къща.

Не познавах автора и реших да прочета това - онова от него. Първото нещо, на което попаднах в интернет бе откровена порнография за някакво войниче, която с развинтена фантазия онанирало на пост пред знамето на полка и т. н.

Викам си: лелееее, няма да запознавам детенце с това творчество...

Не се правя на моралист, не пледирам за някакъв краен ригоризъм, но някои простотии може би трябва да бъдат спестени на по-младата публика, достатъчна им е чалга културата и хумора на Светослав Трифонов заедно с неговите сценаристи!?

1042

2

danvan

18.04 2023 в 10:26

Аман от лелки със соц псевдоморал. Книгата е чудесна, чел съм я. Дадения пасаж е тенденциозно подбран. Да цензурарт по добре медиите, които учат децата на простотия и затъпяване.

22548

1

dolivo

18.04 2023 в 10:05

ерозията на ценностната система не само до това ще доведе, ами зачезване на всякакви надежди за изкачване по пирамидата на Маслоу.

Стойте си бъдещи граждани на нивото на битка за място под слънцето, папо, и пъхване на пръчица в дупчица.

Театър, изкуство, себеотдаване на висша цел - гладна мечка хоро не играе.

 
X

Подкастът на OFFNews