Всеки трети българин работи на 1 май

OFFNews Последна промяна на 01 май 2015 в 13:30 2546 5

Всеки трети българин работи на 1 май. Това показват резултатите от проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България, изготвено за Нова телевизия.

Във всяка десета фирма на работа ще са половината служители.

Две са основните причини хората да работят на празника - по-високата надница и дежурство. Всеки, който работи днес, трябва да получи двойно възнаграждение. Хората, които работят по график, просто се оказват дежурни, независимо от деня и датата.

В голяма част от фирмите се работи на празника, защото има прекалено много работа.

Сред трудещите се днес най-много са служителите в сферата на услугите и търговията, следва туризмът, производството, транспорта и здравеопазването. Най-малко пък са строители, които ще работят в Деня на труда. 

Половината от почиващите предпочитат да си вземат допълнително почивни дни, за да слеят 1-ви и 6-ти май.

„Натрупването на почивните дни води до изоставане на производството в някои предприятия и това налага служителите и работодатели в едно съвместно споразумение и партньорство да решат да работят на почивния ден, за да изпълнят заложените планове”, коментира Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.05 2015 в 18:16

Недко, дори с по-малко можеш да започнеш бизнес, стига да не си скаран с математиката и да знаеш какво правиш. Но проблемите идват след това - рекет под всевъзможни форми - от простото прекарване на вода и електричество, до традиционните бабанки, искащи "такса спокойствие". За мързела вече не мога да ви оборя, правото си е право.
Колкото до работата на първи май, при мен е точно обратното - не само, че работя на ВСЕКИ официален празник, но и го правя на 24-часови смени, понякога (както сега) и по 12-часови нощни смени. [sarcasm">Всичко си е легално, разбира се, пък и добре се заплаща...[/sarcasm">
Както и да го погледнете, в България се почива за щяло и нещяло.

01.05 2015 в 16:01

Мразещите "чорбаджиите", просто публично признават,че са мързеливи и прости.В България бизнес може да започнеш с 3000лв.Повечето от тези сиромахомили имат коли на двойна цена.Но мързела ,мързела...............

01.05 2015 в 14:30

Защото за алчността на българския чорбаджия няма морал и граници! Нищо няма да вкара българския чорбаджия в нормалните човешки отношения и закони освен Бой! Бой на чорбаджията до смърт! В никоя световна литература, освен в българската, не съществува понятието "чорбаджия изедник"! Бой,Бой и само Бой! (не Бойко)...

01.05 2015 в 13:59

Да работят маймуните, да станат хора.

01.05 2015 в 13:44

Ами така е ,трябва да се работи.Единствените ,които почиват са държавните служители и депутатите.