Военни учения "резервират" голяма част от въздушното ни пространство

Юлиан Христов 13 юли 2016 в 16:05 4297 2

Военни учения затварят част от въздушното ни пространство

Голяма част от въздушното пространство над страната ще бъде заето в следващите няколко дни заради провеждащите се три големи военни учения.

От днес започва съвместната летателна тренировка "Тракийска звезда 2016", в която участие ще вземат българските ВВС, 144-то въздушно крило на Националната въздушна гвардия на Калифорния – САЩ, ВВС на Румъния и Гърция. В същото време от 8 до 17 юли във водите на Черно море край Бургас се провежда ежегодното учение "Бриз", а от 10 до 27 юли тече учението "Тракийско лято 2016". 

Справка на сайта на Ръководство въздушно движение (РВД) показва, че за вчера и днес в ученията са планирани военни полети в определени времеви интервали и на определена височина. В рамките на "Тракийска звезда" са планирани полети над Югоизточна България от 6.00 часа до 15.00 часа, както и от 18.00 до 23.00 часа. Ограничения ще има и утре от 5.30 до 6.00 часа. Заради "Бриз" ограничението е за 24 часа, като е в сила от 5.00 часа тази сутрин.

Военните полети над територията на страната ще се осъществяват на височина до 3 км, а над Черно море - до 2.6 км. Това обаче няма да попречи на гражданските полети. 

Официалният отговор на институциите е, че въздушното пространство над страната не е затворено. От военното ведомство заявиха, че няма забрана за полети над страната и уточниха, че в правомощията им не влиза това да затварят въздушното пространство. 

Полетите на военните се съгласуват предварително с авиокомпаниите, чиито полети са на по-голяма височина. Това се прави всяка година, като графиците се напасват така, че да не се прекъсва подготовката на военните, както и да няма пречка за гражданските полети. 

______

Ниски прелитания на правителствения "Фалкон" над центъра на София стресна жителите на столицата тази сутрин. От министерството на транспорта поясниха, че такива полети действително е имало, но на борда на самолета не е имало представители на правителството. Полетите са осъществени по договор с РВД и те са изцяло технически - правят се проверки и тестове на всички радарни системи. На борда на самолета е летял инженерен състав, който е правил проучванията с тестови уреди. От министерството отрекоха да е имало проблем със самолета, който често дефектира и неведнъж е изправял на нокти правителствени делегации. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови