Властите приютиха дете от Стара Загора, родителите му го малтретирали

Мартин Георгиев 22 март 2018 в 15:34 4790 0

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова разпореди проверка по случая с детето в Стара Загора, което разказа във видео, че е било малтретирано от своята майка и мъжа, с когото тя живее на семейни начала.

За случая алармира вчера в своята фейсбук страница Петър Низамов, по-известен като Перата. Той публикува видео, в което се вижда как детето обяснява на държавен съдебен изпълнител в Стара Загора, че неговата майка го е душила, гасила си е цигарата в ръката му и го бие, когато се напие. То разказва още, че в насилието е участвал и неговият пастрок. Детето настоява да живее при баща си. 

От ДАЗД посочват, че става въпрос за случай на родителски конфликт, при който след прекратяване на брака, родителските права са предоставени на майката, а на бащата е определен режим на лични контакти. Той обаче нарушава този режим, като за периода на лятната ваканция през 2017 г. е взел детето и не го е върнал на майката.

От Дирекция "Социално подпомагане" - Стара Загора уточниха за OFFNews, че кадрите са заснети през октомври 2017 г., а от ДАЗД посочиха, че видеото е снимано, когато бащата е трябвало да върне принудително детето на неговата майка.

OFFNews се свърза и с Агенцията "Социално подпомагане", от където обясниха, че от вчерашния ден детето се намира под полицейска закрила, като до тогава то е било при неговия баща. 

Дирекция „Социално подпомагане“ в Стара Загора е установила, че детето е в риск, съществува опасност от увреждане на неговото физическо, психическо, нравствено, интелектуално и социално развитие, вследствие на влошените отношения между родителите. Констатиран е и риск от развитие на синдром на родителско отчуждение.

ДАЗД съобщават още, че детето е вписано в Регистъра на деца под специална закрила, а за случая е сезирана и прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови