Витошка без коли до Света Неделя, нови промени в движението

OFFNews 28 септември 2017 в 07:42 5936 0

Столичният общински съвет ще гласува днес булевард "Витоша" да бъде затворен за коли между "Алабин" и "Александър Стамболийски". 

Удължаването на пешеходната зона пред Съдебната палата и покрай храм "Света Неделя" е стъпка по пътя към освобождаването от автомобили на едноименния площад. Предстои пл. "Св. Неделя" да бъде изцяло реконструиран след конкурс. 

Въвежданено на новата пешеходна зона ще промени движението в района, посоката му по Позитано" - между "Лавеле" и Леге", ще бъде обърната. Това ще натовари трафика по кварталните "Княз Борис I" и "Калоян", още повече, че днес съветниците ще одобрят и успокоената зона с максимална скорост от 30 км/час в карето между "Алабин" и "Леге" и булевардите "Христо Ботев", "Патриарх Евтимий" и "Васил Левски".

На Софийски градски съд ще бъдат осигурени 10 паркоместа, както и 3 на банка в района, за да се освободи бул. "Витоша" от паркирани коли до "Ал. Стамболийски", обясни главният архитект Здравко Здравков, който заедно със зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев е вносител на предложението. Трамваите в района няма да се спират. 

На заседанието на СОС ще бъде обособена и пешеходна зона по ул. „Георг Вашингтон“ в участъка от ул. „Трапезица“ до ул. „Пиротска“. Мотивът е достъп до Западната порта на Сердика. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови