До 30 км/ч в центъра на столицата, нови пешеходни зони

Юлиана Ончева 20 септември 2017 в 12:48 9842 1

Пешеходци, паркирани коли, движещи се автомобили с до 30 км/ч и колела във велолента ще се разминават по столичната улица "Калоян", ако Витошка стане пешеходна от "Алабин" до "Александър Стамболийски". Така ще е и по "Позитано". 

Проектите за "успокоена зона" за движение и освобождаване от коли на пространството около Съдебната палата и храм "Св. Неделя", които трябва да бъдат окончателно гласувани от Столичния общински съвет на 28 октомври, скараха съветниците в комисията по архитектура. 

Предвижда се ограничението от 30 км в час да бъде въведено по кварталните улици в зоната между "Алабин" и "Леге" и булевардите "Христо Ботев" и "Васил Левски". Както стана ясно на комисията, карето трябва да бъде затворено и от бул. "Патриарх Евтимий" в четвъртата посока, пропусната в проекта. 

По бул. "Христо Ботев" ще стане ад, как ще ходят хората на работа и как ще се прибират, категорично против се обяви Борислав Бориславов от десните в СОС. Според Иво Божков цените имотите и наемите на "Витошка" са скочили няколко пъти в пешеходната зона и недоволни няма. Нашата цел е да намалим броят на колите в центъра, даваме възможност да се преминава, но не ги каним да преминават през централната част, обясни Лорита Радева от ГЕРБ, председател на комисията по екология и зам.-шеф на архитектурната. 

Главният архитект на столицата Здравко Здравков обясни, че на Софийски градски съд ще бъдат осигурени други 10 паркоместа, както и 3 на банка в района, за да се освободи бул. "Витоша" от коли до "Стамболийски". 

За следващо заседание съветниците поискаха зам.-кметът по транспорта да представи визуализация на проекта за новата пешеходна зона по Витошка, по която обаче трамвайното движение се запазва. 

Предложението за успокоена зона, което бе одобрено и от транспортна комисия преди дни, получи подкрепа и от тази по архитектура и градоустройство. 

Столична община иска да въведе пешеходна зона и по ул. „Георг Вашингтон“ в участъка от ул. „Трапезица“ до ул. „Пиротска“, като се мотивира с достъп до Западната порта на Сердика. Тогава трябва да се затвори "Княз Борис", прецизирайте си проектите, ядоса се Бориславов от СДС, който е археолог по професия. 

Ще оставите централата на ВМРО и Административния съд на София град без коли, коментира експерт на комисия по архитектура. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

20.09 2017 в 23:40

Значи какво правим от центъра на столицата си - пустиня, или парк за празно висящи араби, негри, прочее чакащи времето за молитва муслимани? Какво друго правят там не знам, но очевидно правят. Иначе не биха висели денонощно по точно тези улици.
Да ви умрем на "успокоеното" мислене. А че там някой се опитва да живее и работи - майната му. Важното е да играем по гайдата на хипстърчетата.