Вицепрезидентът на Фейсбук: Донесохме победа на Тръмп през 2016. Може да се случи отново

OFFNews 08 януари 2020 в 11:34 2578 0

Снимка Личен профил на Андрю Босуърт

Вицепрезидентът на Фейсбук Андрю Босуърт се опасява, че социалната медия може да помогне на Доналд Тръмп да бъде презибран за президент на САЩ така, както му помогна на изборите през 2016 г.

В бележка, публикувана в личния му профил, Босуърт написа, че Тръмп е спечелил мандата си благодарение на рекламните инструменти на Фейсбук, а това може "преспокойно да доведе до същия резултат и тази година".

Босът посочва, че е оглавявал точно този сектор във Фейсбук четири години преди и една година след изборите.

"Руската намеса беше реална, но в по-голямата си част тя не минаваше през рекламата. $100,000 за реклама във Фейсбук може да са мощен инструмент, но не могат да купят избори в Америка, особено ако самите кандидати дават многократно повече в същата платформа (да не говорим за други платформи).

Вместо това, руснаците експлоатираха съществуващите разделение в американското общество - например организирайки събития като Black Lives Matter и Blue Lives Matter в един и същ град в един и същ ден. На тези събития се появиха истински хора, макар че координаторът бе фалшив. По същия начин, групите американци, които се хранят с тенденциозно съдържание, са реални, макар че тези, които ги хранят с това съдържание, не са. Органичният обхват, който те постигнаха, звучи много голям в абсолютни стойности и за съжаление хората не са добри в контекстуализирането на големи числа. Какъвто и обхват да са постигнали, той представлява безкрайно малка част от общото съдържание, което хората са видели през същия период от време и в хода на изборите във всички медии.

(...)

И така, - отговорен ли е Фейсбук за избора на Доналд Тръмп? Мисля, че отговорът е да, но не поради причините, които всеки си мисли. Не беше избран заради руснаците или заради дезинформацията или заради Кеймбридж Аналитика. А защото имаше най-добрата дигитална кампания, която някога съм виждал. Точка", пише вицепрезидентът, който сега отговаря за прокетите с виртуална реалност на Фейсбук.

"Нека бъда ясен - не съм почитател на Тръмп. Дарих средства за кампанията на Хилари. (...) Като убеден и отдаден либерал отчаяно искам да дръпна всеки лост, с който бихме могли да избегнем същия резултат. Колкото и да е изкушаващо да е да използваме наличните инструменти за промяна на изхода, уверен съм, че никога не трябва да правим това или ще станем това, от което се страхуваме", казва в заключение той.

Бележките на Босуърт бяха публикувани в "Ню Йорк таймс". По-късно той ги добави и в публичния си профил, като каза, че първоначално те не са били за "публична употреба".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови