"Вера Су" помръдна, но само с няколко метра

До края на деня се очаква да бъдат разтоварени последните около 700 кубика карбамид

OFFNews 25 октомври 2021 в 17:49 3261 1

Снимка БГНЕС

Заседналият преди месец край Камен бряг кораб "Вера Су" помръдна с няколко метра, след като голяма част от товара му бе извадена, съобщи бТВ. 

Рано тази сутрин бяха подновени опитите с влекач да се изтегли кораба. Разтоварени бяха над 1500 кубически метра азотни торове.

Очаква се до края на деня да бъдат свалени и последните около 700 кубика карбамид, които все още се намират на борда на плавателния съд. 

От МОСВ съобщиха, че се извършва допълнителен мониторинг на морските води и въздействието на спасителната операция върху тях. Това се прави от 7 пункта в района на „Вера Су”. Те са съобразени с посоката морското течение.

Продължава и ежедневният мониторинг от бреговия пункт на 60 метра южно от заседналия кораб.

Екипите на МОСВ са установили видимо белезникаво замътняване на водите в района на носа на кораба. Уведомена е „Морска администрация“. Екипи ще работят, за да не се допусне замърсяване на морската вода.

През уикенда имаше няколко неуспешни опита за изтеглянето на "Вера Су". При първия от тях участваха два влекача, но въжето се скъса. Впоследствие към тях се присъедини и трети влекач, но корабът не помръдна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика