Quantcast

Велинград против добива на волфрам в района, 7000 в подписка срещу мината

Николаос Цитиридис Последна промяна на 23 януари 2015 в 14:12 2018 5

Велинград и района са на път да станат първенци по добив на ценния метал волфрам у нас. Жителите на околността обаче са твърдо против, тъй като имат опасения, че добивът ще повлияе негативно както на околната среда, така и на еко промишлеността в района

Васил Тодев, екоактивист и един от създателите на местното велосдружение Байкария, разказа пред OFFNews рисковете, които според него и велинградчани крие добивът на волфрам.

"Всяка намеса в околната среда по този начин води до необратими промени, които в крайна сметка влияят на всички елементи на околната среда - почви, скали, растения и животни. От друга страна влияят и на хората, които работят в тази сфера и тези, които живеят в нея. От добива всичко отива в почвите и водите, а те са нашият главен източник", заяви Тодев.

Концесионерът на бъдещата мина "Ресурс 1" е представил на общината и гражданите доклад за въздействието на добива на волфрам върху околната среда, като за пример са дали и австрийка компания, която добива същия метал в Австрия на няколко километра от защитена зона.

Васил Тодев и екоактивистите обаче не вярват на този доклад. Според него има различни изследвания, които доказват, че има тясна връзка между добива на волфрам в някои райони и повишаването на риска от инсулт.

Според Тодев няма компромисен вариант, на който да се съгласят и граждани и концесионерът.

Миналата година близо 7000 души, сред които и гости в околността, са се подписали против мината. Малко след тази инициатива е започнала и подписка само на местно ниво на жителите на района и са били събрани над 1000 подписа.

Сега тепърва предстои да се направи ОВОС, като преди това "Ресурс 1" трябва да премине през някои стандартни процедури. От РИОСВ-Пазарджик са издали предписание на концесионера да извършат допълнителни изследвания, които да преценят риска на добива върху близките обекти от Натура 2000.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2015 в 18:32

До всички тъпанари от Татово време

Тогава никой, нищо не знаеше, не се и обясняваше какво е. НО ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ НЕ Е ИМАЛО РАДИАЦИЯ ОТ УРАНОВИТЕ РУДИ И ВРЕДИ ПО ХОРАДА И ПРИРОДАТА. Ние разбрахме чак след 20 дни за аварията на Чернобил.

23.01 2015 в 16:11

За повишаване на риска от мозъчно съдови инциденти е писано в 12 доклада на Британски университети ,Американски и Скандинавски източници.За сведение на ВладиЧ !Трябва да се информира човк преди да критикува. Вярно е ,че повечето професионални медицински електронни издания са платени и естествено са на чужди езици...Четете, разберете и след това коментирайте!

23.01 2015 в 15:21

Снимката е от Врачанския Балкан.

23.01 2015 в 15:07

До колкото знам там, около Велинград се добиваше руда за добив на волфрам още по татово време. Само че тогава нямаше екоактивисти, които да събират подписки против.... А това, че инсултите зависели от добива на волфрам в района са пълни глупости на търкалета....

23.01 2015 в 15:04

Ора, я фанете си оправете снимката!
Нелепо е уважавана медия да слага снимка от Врачански Балкан (с.Згориград и прохода Вратцата) за илюстрация на новина за Велинград. Заприличвате на Близ и Пик