Въпреки забраната джипове отново към Седемте рилски езера, хиляди чакат за лифт

OFFNews 22 август 2020 в 16:01 9195 0

Снимка БНТ

Въпреки забраната на екоминистъра на Седемте рилски езера отново превозват туристи с джипове, съобщава БНТ. 

При качването на лифта Пионерска - Рилски езера туристите дори са спирани от хора, които им предлагат превоз с джип до езерата срещу 15 лв.

На долната станция на лифта е препълнено с туристи. Планинари съобщават за над 2000 човека, които чакат за съоръжението.

Заповед на министъра на околната среда и водите от 13.08. забранява нерегламентираното превозване на туристи до езерата с джипове. Контрол върху това дали джиповете продължават да се движат или не ще осъществяват служителите на парк "Рила", както и от РИОСВ-София.

"От днес офроуд Седемте рилски езера се затваря, както и автомивка Седемте рилски езера се затваря. Хората от този лифт нагоре ходят пеша. Те идват да се любуват на природата, ние трябва да пазим природата за идните поколения. До тук може да дойдат с лифт. За извънредни случай, линейки, неща, които са ясни, може да се ползва този сервизен път, защото това е сервизен за лифта. За всички други цели, има си лифт, пътека. От тук нататък също е пътека. Да заповядат и да се любуват на нашата природа", коментира тогава решението си министър Димитров.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Българинът от Украйна проф. Михаил Станчев в подкаста на OFFNews