Вандали унищожиха арт инсталация в двора на Гьоте-институт в София

OFFNews 27 април 2021 в 15:32 3454 0

Снимка Михаил Новаков / goethe.de

Арт инсталацията на Станислав Беловски „Другите хора“ е вандализирана тази нощ в двора на Гьоте-институт в София с националистически послания и призиви, насаждащи омраза.

Посветената на темата за бежанците инсталация "Другите хора" е продукция на глобалното креативно студио за социално въздействие Fine Acts и е част от тяхната априлска Love Speech кампания - именно срещу речта на омразата в България.

Днес Гьоте-институт България изрази "категоричната си позиция срещу враждебната реч, националистическите и крайно десни идеи".

"Тази постъпка е не само осъдителна проява на омраза в сърцето на София, но и вандалски акт, резултатът от който е унищожаване на произведение на публичното изкуство. В основата на дейността и мисията на Гьоте-институт България е разпространението на демократичните ценности и идеите за свобода, равноправие и толерантност. Винаги сме били и ще продължаваме да бъдем готови да не приемаме и да се противопоставяме на разпространението на нетолерантността, омразата и агресията. Ще продължим да следваме мисията си и занапред – и с още повече убедебост ще засягаме значими социални и политически теми чрез средствата на изкуството" - заявиха от културния институт на Германия.

Работата на Станислав Беловски представлява композиция от огледала, компоненти от класическо произведение и съвременна фотография и със своя стил тематизира речта на омразата към мигранти и бежанци, която често тръгва от целенасоченото отчуждаване и отричането на човешкото. Артистичната намеса е част от серия градски арт инсталации, акции и свободни за ползване илюстрации в София към проекта "Креативни кампании: иновациите в подкрепа на човешките права" на Fine Acts, и се осъществява с подкрепата на Фонд Активни граждани България.

“Всички сме в една лодка, под едно небе,” споделя артистът Станислав Беловски за актуалната си арт акция.

"В духа на тези думи напомняме, че в нашата лодка място ще намери всеки. Онова, за което няма място в нея, са нетолерантността и омразата, оставащи без последици" - заявиха още от Гьоте-институт България.

Снимка: facebook.com/fineactsbg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови