В Невестино искат да покрият с асфалт 600-годишен мост

OFFNews 11 ноември 2020 в 07:35 6073 0

Общината в Невестино свиква днес среща на експерти по паметниците на културата, специалисти по движението по пътищата и жители на селото с цел решаване на спора за експлоатацията на строения през XV век Кадин мост.

Съоръжението се реновира, почти до автентичния му вид, движението на моторни превозни средства по него е спряно. Mестните хора обаче искат по Кадин мост отново да се положи асфалт и да се пусне движението за микробуси, линейки и други превозни средства. В региона е организирана и подписка с искане мостът да остане част от пътната инфраструктура, като оттам да преминават автобусите по направлението Кюстендил-Дупница и Кюстендил-Благоевград, съобщи БНР.

От Националния институт по паметниците на културата и от екипа, работещ по проекта за реновиране, обаче са категорични, че Кадин мост трябва да остане максимално близък до автентичния му вид. Това накара общината да свика срещата, на която спорът да бъде решен. Зам.-кметът на Невестино Йордан Глогов обясни, че местните хора искат по моста да минават и леки автомобили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво говорят руснаците за F-16