Учителката, накарала деца да се плюят, наказана с предупреждение за уволнение

Александра Маркарян Последна промяна на 03 февруари 2020 в 16:00 5076 3

Снимка https://www.marica.bg/

Учителката, накарала деца да заплюят друго дете, е наказана с предупреждение за уволнение. Това съобщи пред OFFNews Даниела Кемчева - директор на централното и желано от родителите Основно училище "Професор Иван Батаклиев" в Пазарджик, където стана инцидентът.

По време на междучасие няколко деца се скарали и за да се защити, 9-годишният Митко наплюл две от тях. Учителката В. Маратилова реагирала на случилото се, като изправила Митко пред учебната дъска и казала на останалите ученици от класа да минат един по един пред него и да го заплюят.

"Действията ѝ са непрофесионални, недопустими, каквито и да са причините за поведението ѝ. Явно действието е извършено в състояние на афект, но това е недопустимо", каза директорката пред OFFNews.

След като разбрали, родителите на Митко решили веднага да преместят сина си в друго училище.

"Детето не е ученик в нашето училище от следващия ден - потвърди директор Кемчева. - Другото, което съм предприела по отношение на децата, тъй като все една част от тях са участници, а друга - свидетели на нещо, което е недопустимо, с тях работят психоложката и педагогическата съветничка. Показват им добри практики и ги "изкуството да общуваме" - така са го кръстили."

От своя страна, родители на ученици в същия клас са я защитили чрез писмо до директорката, в което пишат, че тя е "техният учител", стана ясно още от думите на директорката.

"Тя е наистина много добър учител, тя е главен учител, човек с изключителен авторитет, с потенциал, иновативен учител, въвеждащ много иновативни методи на преподаване в училището, представящ добри практики пред учители от цялата област всяка година. Човек, от когото изобщо не съм очаквала, че може да постъпи по този начин", сподели Кемчева.

След случилото се Маратилова обяснява, че е била под въздействието на афект. Оплакали са се деца, че той е постъпил така с тях и тя "импулсивно, необмислено, непрофесионално" е решила да постъпи по този начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22015

3

Стефан

04.02 2020 в 04:32

Има граници, след които педагогиката волю-неволю започва да прилича на извращение, и това е неизбежно. В днешния свят на разюзданост на родителите, които правят вкъщи децата си гамени.
Еднозначно подкрепям учителката. Пресолила е манджата, но не е имала и особени варианти.

Седмица, как бях станал командир на взвод. Пехота. Лошо място, калпава служба.
Един, после още един, почнаха да ми се мъкнат, и да ковладят другарите си, пред мене. А всички живеем заедно, все пак. Предупредих ги, че не може да правят това. Ако ми трябва да знам нещо - ще го науча сам.
Когато го направиха за трети път, ги изкарах пред строя, с лице, и им благодарих от името на службата, че благодарение на тия достойни бойци, дисциплината се повишава.
Дадох свободно, и си тръгнах. Видях, че строя пуска на земята каските и автоматите.
А ония двамата след месец ги изписаха от лечебницата.

9506

2

Mayya

03.02 2020 в 19:05

Интересно, кое по-точно в поведението на учителката са защитили в писмото си родителите (ако въобще има такова писмо). Не мога да си представя, как са се чувствали децата, карани да унижават съученика си. Тази учителка е направила цял клас екзекутори, гаврейки се и с тях. За потърпевшото дете да не говорим. Да я освободят от преподавателска дейност, явно й е непосилна. Да си седи на бюро и да си прави иновативни практики. Всички ще са спокойни.

-1848

1

Socerez

03.02 2020 в 16:20

Какво предупреждение бе хора!? Уволнение веднага, а прокуратурата да се самосезира! Това е престъпление срещу личността, гавра, граничеща с изнасилване! Това е дете в 3 клас!