Учител по музика бойкотира ромския химн в клас

Николаос Цитиридис 25 януари 2016 в 14:49 17287 24

Столичен учител по музика е наложил бойкот и отказва да преподава на своите възпитаници ромския химн "Джалем, Джалем", а причината - в българските учебници по музика трябва да се акцентира на народното творчество.

Валентин Янков е преподавател по музика в София от дълги години и никога не е карал децата да учат или наизустяват "Джалем, Джалем".

"Аз съм български учител по музика и не уча децата си на цигански песни. Достатъчно е, че родителите им слушат такава музика! В моите часове няма да има "химн" на циганите. Аз съм автор на аранжиментите на народните песни за всички класове на издателство "Просвета". Считам, че в българските учебници по музика трябва да се акцентира на народното творчество, световната класика и стиловото разнообразие на музиката, а не на етнически неприемливи музикални примери!", написа вчера във Фейсбук Янков, като постът бе споделен десетки пъти.


Валентин Янков. Снимка: Личен архив 

Пред OFFNews Янков сподели, че зад неговото решение стоят хиляди учители, които преподават музика не само в София, а в цялата страната.

"Първо - това не е химн. Няма народност цигани. Има такъв етнос. Химнът ни е един - "Мила Родино", и всеки го знае", каза Янков.

Според него проблемът е в учебника и не само в тази песен.

Приоритет за Янков е да научи децата на български песни като "Къде си, вярна ти любов народна" и "Хубава си, моя горо", които "скоро сигурно няма да ги има", подчерта учителят по музика.

Янков е автор на аранжиментите на народната музика в учебниците от 1-ви до 8 клас на други издателства с вече несъществуващата група "Цветница" към 37-мо училище в София, като песните са били записани с помощта "Мистерия на българските гласове".

"Да, не можем да игнорираме Балканите, но не бива да караме децата да учат такива неща. Чашата преля.", категоричен е Янков.

Един от поводите за бойкотът на учителя по музика е поместена в портала Uchiteli.bg позиция на деветокласници от Плевен, които също били против изучаването на "Джалем, Джалем" в клас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!