Учени от БАН излязоха на протест

OFFNews 01 ноември 2017 в 13:07 3403 2

Учени от БАН излязоха на протест

Учени от Българската академия на науката (БАН) излязоха на протест в Деня на будителите. 

Протестът се провежда под мотото "Да продължим делото на Народните будители – Да съхраним науката в България", съобщава Наука OFFNews. Към протеста се включиха и от Селскостопанската академия.

Недоволството на учените е провокирано от отпусканите средства за наука за 2018 година. Статистиката показва, че средствата за следващата година са по-малко от отпуснатите през настоящата.

През последните 10 години има системно недофинансиране, което е накарало много млади хора да не се занимават с наука. А голяма част от научните работници получават минимална работна заплата, смятат протестиращите. Те настояват за увеличение на доходите.

Шествието на учените започна в 10.30 часа с поднасяне на венци пред паметника на Васил Левски и Св. Св. Кирил и Методий. Те връчиха и декларации на Министерството на финансите, Министерски съвет и Народно събрание.

Шествието ще приключи пред паметника на "Св. св. Кирил и Методий".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

01.11 2017 в 14:12

България имаше шанс преди около 10 години да създаде малко, но съсредоточено ядро от световни експерти и изследователи по няколко конкретни и тесни теми. Този шанс беше отдавна пропилян, най-вече от политическото ръководство, което иска народът да става все по-тъп, за да ги преизбира, но и донякъде от закостенялото научно ръководство в БАН, където отказват да отрежат макар и болни клони за да подсилят дървото.

На протестиращите съчувствам искрено, но изгледи за подобрение няма и моят съвет е, ако искат да се занимават с наука, да потърсят възможности в страни, които ценят научните работници.